CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 31, 2020

RESIPI CUCUR BAKWAN - (PROJEK MASA PKP CONVID19 )



Assalamualaikum, selamat pg...
Aduhaii dah lama mama xupdate status blog mama niee....huhuhu sejak akhir2 niee kesibukkan ngan perjlnan bisnes mama..
Hari niee mama nak cuba laa update ..sbb PKP niee memanjang duduk dirumah.
Jadi klu ada dirumah, kener laa msk kedapur memasak apa yg patut utk famili...
Hari niee mama msk utk minum pagi ...
Mee goreng & buat cucur BAKWAN ( cucur sayur) utk sarapan pg kami.
Hari niee dah 14 hari kita dlm PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) semenjak dari 18hb March 2020 -31hb March 2020 (bg fasa pertama) & akan dilanjutkan PKP ke fasa ke 2 pula bersambung 1hb April 2020 - 14hb April 2020 lg.
Aduhh harap2 selepas ini xder lg laa PKP seterusnya.
Semoga virus convid19 niee cpt berakhir...aamiinn
Oleh yg demikian dikesempatan ini mama nak share resepi CUCUR BAKWAN cara mama, ini mama buat utk sarapan pg kami....
Wauu ..memang best apa lg klu digandingkan ngan SOS PENCINCAH 100% MENYENGAT  jenama MAMA ROZALL..
OWESOME YOU...👍👍👍
Mai kita cuba pd yg nak kelainan ...

CUCUR BAKWAN
Bahan :
•500g tepung gandum ( apa brand pun xkesah)
•1 sudu mkn tepung beras
• 1sudu teh garam
• sedikit serbuk kunyit (KIV just utk memberi warna sahaja)
•1 sudu mkn ikan bilis/ udang kering - di tumbuk lumat
•Air biasa - utk membancuh adunan
•Minyak utk menggoreng

Sayur2an yg di perlukan  ( banyaknya agak2 jer yer -terpulang pd citarasa masing2, sekiranya suka sayur , bykkan masuk sayur2an & sekiranya sesiapa xsuka sayur maka kurangkan sayurnya...tp klu bubuh sayur byk lagi owesome..hihihi )

• Gobis - potong halus
• Kucai - potong panjang
• Bawang besar -hiris halus
•1 batang karot - potong memanjang halus2
•Taugeh
•Biji jagung -anggaran 1 sudu besar

CARA:
1. Campurkan kedua2 tepung, serbuk kunyit, garam, ikan bilis/ udang kering - sebatikan.
2. Masukan semua sayur2an - gaul sebatikan.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit, gaulkan sehingga dpt doh yg elok spt doh cucur biasa.Ketepikan.
4.Panaskan minyak dikuali -guna minyak banyak.
5. Bila minyak sudah panas, masukkan bancuhan cucur dlm kuali & leperkan adunan cucur dgn senduk supaya adunan nie menjadi leper & cpt garing.
6.Bila sudah elok garing ....angkat
7. Sedia utk dimakan dgn cicahan SOS PENCINCAH 100%MENYENGAT  -jenama
MAMA ROSALL.

SELAMAT MENCUBA  ....pasti berpuas hati...SEDAP YG AMAT SANGAT.





No comments:

Post a Comment