CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, January 30, 2016

KETAM MASAK KARI TUMIS DARAT


Assalamualaikum....salam sejahtera utk rakan2 yg sudi bertandang kesini.
Hari niee anda masak apa ??
Kalu belum masak lagi ...mai kita cuba resipi yg sinonim ngan orang utara...ketam masak kari tumis darat.
Bezanya masakan kari tumis darat ini ngan kari tumis biasa adalah dari segi aromanya yg memang membangkitkan selera. Wanginya memang lain drp kari tumisan biasa...yang sudah pasti akan membuka selera kita ...so  kepada anda yg berhajat utk memasak kari ketam hari niee...mai kita cuba resipi Ketam masak kari tumis darat ini...


KETAM MASAK KARI TUMIS DARAT
Oleh : MA

Bahan2nya :

  • 6 atau 7 ekor ketam - sederhana besarnya (bersihkan & potong dua)
  • 1 paket serbuk kari ( sy guna serbuk kari adabi - ketam & udang)
  • Ayer secukupnya
  • Santan pekat
  • Garam secukup rasa
  • 2 potong nenas - dihiriskan kecil2
Bahan utk ditumbuk halus : 
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1"halia
  • 6 biji cili padi ( tumbuk pecah2kan saja)
Bahan untik menumis :
  • 2 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih* (*dihiris halus)
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sudu teh halba campur
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara Memasaknya :
  1. Masukkan ketam, bahan yang ditumbuk dalam periok.
  2. Masukkan juga serbuk kari  & sadikit air untuk menenggelamkan semua ketam.
  3. Masak sehingga mendidih sambil dikacau.
  4. Masukkan santan, garam serta potongan nenas tadi. Kacau sebatikan.
  5. Sesuaikan rasanya dengan citarasa kita.
  6. Bila kari ketam sudah masak, ketepikan.
  7. Tumiskan bahan2 tumis hingga naik bau, kemudian tuangkan bahan tumisan ini kedalam periuk kari ketam. Kacau sebatikan diatas api perlahan sehingga sebati. 
  8. Bila sudah masak, tutupkan api.
  9. Sedia untuk di makan .
Kari ketam tumis darat...dahh pun siap...
Jemput makan....!!!!