CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, June 24, 2013

KEK KEJU DINGIN BLUEBERRY & COKELAT

Salam sejahtera untuk semua......hari nie MA nak share pula resepi Kek Keju Dingin Blueberry & cokelat yang baru-baru nie MA buat bersama menantu MA.....
Kek nie memang sedap sekali terutama bagi peminat cheese pasti sangat teruja ngan kek nie.... 
Tapi awas !!!
Kepada yang mempunyai masalah kesihatan yang Tinggi Kelestrol jangan selalu amalkan memakan kek nie.....almaklum sendiri mesti ingat le......
Kek ini juga kegemaran My Yob.....harap-harap menantu MA rajin-rajin le buatkan kek nie untuk your hubby ye......Masa MA ke Shah Alam dulu MA ada ajarkan camne nak membuatnya........
Hari nie pula MA ajarkan menantu yang seorang lagi......
Yang seorang nie pula sangat teruja untuk berniaga, harap-harap berjaya le perniagaannya nanti.........Ameen Rezeki ada di mana-mana, rajin dengan tidak saja........... 
Kombinasi kek nie MA skodeng daripada Rahel blogspot, terima kasih pada tuan tanah di atas keikhlasan share resepi nie. Kalau nak tengok resepi asalnya ada di SINI, (Kek Keju Dingin Blueberry) tapi untuk basenya MA ikut resepi untuk Pandan Cheesecakes, MA tak suka guna kek span untuk basenya......
Ok le kita layan je resepinya .......jeng..jeng....jeenngg


KEK KEJU DINGIN BLUEBERRY & COKELAT

Bahan Base:

160 g biskut digestive - di hancurkan
80g mentega cair

Untuk basenya: gaul semua bahan hingga rata, kemudian mampatkan ke dalm loyang atau taperware yang nak di gunakan, saperti MA letakkan di dalam gambar dia atas.

Bahan untuk inti keju & blueberry

250g kerim keju
200ml kerim putar tenusu (dairy whipping cream)
80g guala kastor
60 ml air panas mendidih*
13g serbuk gelatin halal*(* di satukan kemudian dilarutkan atas api dengan cara steamed bath)

Blueberry filling atau coklat ganache untuk hiasan

Cara membuatnya:

  1. Geriskan acuan bulat berukuran7"x 3".Lapik plastik wrap. (Ini MA ignore kan, MA prepair  taperware yang telah di mampatkan ngan basenya yang telah di simpan dalam peti ais kira-kira 20 minit.
  2. Pukul kerim putar hingga kembang dan pekat. Ketepikan
  3. Pukul kerim keju dan gula kastor hingga kembang dan berkerim. Masukkan kerim putar tadi dan di kacau hingga sebati.
  4. Tuangkan larutan gelatin yang telah sejuk ke dalam adunan keju tadi.Kacau hingga sebati
  5. Tuangkan adunan ke atas base tadi. Ratakan ngan mengetukkan sedikit acuan/taperware tadi perlahan-lahan sehingga adunan keju menjadi rata.\ 
  6. Paipkan filling keatas adunan keju tadi mengikut corak yang di kehendakki. Hiaskan ngan filling yang di kehendaki seperti blueberry / cokelat ganaghe, srawberry dll.
  7. Simpan ke dalam peti sejuk selama 5-6 jam sebelum di potong.


                                Ini kek keju dingin yang MA letakkan di atasnya ngan filling blueberry

                               Ini pula MA letakan di atasnya ngan filling cokelat ganache



                               Ini pula kek keju dingin yang telah siap dan di letakkan ke dalam peti ais
                               selama 5-6jam, untuk mengeraskannya sebelum boleh di potong dan
                               di makan.


                               Nak tahu kesedapannya ......buat sendiri atau kalau malas beli je.....
                               MA ada menjualnya. SELAMAT MENCUBA.



7 comments:

  1. Assalamualaikum mama ana.. Sy nak tau mcm mana mama buat corak yg atas cheese cake tu & mcm mana cara steamed bath tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam....salam perkenalan, tkasih kerana sudi bertandang kblog mama....
      Corak diatas cheese cake tu, cuma mula2 mskkan bluebbery/strawberry filling dlm paiping bag, buatkan lubang kecil je....& lerekkan spt jalur atas kek, bila dah habis semua buat jaluran tu....ambil lidi lorekkan atas jalur tu tarik hingga ketepi kek...tarikkan perlahan2.....fahamke nie ye....
      Steamed bath pula, letak gelitin dlm bekas, bubuh air sikit je,,,,,kemudian letak bekas tu atas periok berisi air, panaskan diatas api kecil (saeloknya bekas berisi gelitin mesti besar dari periok dibawahnya, supaya tidak tmasok kedalam periok berisi air tadi)....kacau gelitin sehingga larut......diatas air panas dng api perlahan......Ok selamat mencuba.

      Delete
  2. slam..mama ana..nk tanya lepas buat base tu nk simpan dlm peti ais dulu ke sementara nk buat inti keju? dan step 7 tu nk letak kat tmpat sejuk beku tu ke?

    ReplyDelete
  3. Wkumsalam Najwa....terima kasih kerana sudi bertandang keblog mama....
    Semasa buat base tu....lebih elok simpan dulu sebentar dalam peti sejuk supaya base tu elok mampat & keras. Untuk step ke 7 pula...letakkan je dalam ruang sejuk biasa....bukan dalam ruang sejuk beku.... Selamat mencuba.

    ReplyDelete
  4. sayang mamaAna sbb sudi share resepi..smg mama terus muja dan dilimpahi rezeki dr Allah

    ReplyDelete
  5. Salam nak tanya. Resepi ni untuk hidangan berapa orang ye ?

    ReplyDelete
  6. asalam sis mcm mane nak hancurkan biskut tu jd btul2 halus

    ReplyDelete