MA rasa kalau anda mencuba resepi nie, pasti akan ada siaran ulangan & tentunya tak menyesal.....
Kalau mahukan lebih sedap lagi, anda gunakan lah pure butter..........pasti le terangkat.
Ok...kita terus ke resepinya.......tak payah mengomel panjang-panjang.
BISKUT CORNFLAKES RANGUP (1 bancuhan: 160 biji)
Sumber : adekku Rozimah
Bahan-bahannya:
250 g mentega
230 g gula kaster
1 biji telur kuning (gred A)
300 g tepung - update MA guna tepung rose @ tepung superfine
1 sudu teh vanilla
50 g kismis (option)
130 g cornflakes (diramas kasar) - update MA guna Kellogg's cornflakes
Cara-caranya:
- Mentega dan gula kaster dipukul sehingga berkrim
- Bila sudah berkrim campurkan kuning telur serta essen vanila, sebatikan adunan.
- Masukkan tepung sedikit-sedikit - gaul sebatikan.
- Biarkan adunan sebentar didalam peti ais (update -ditempat sejuk biasa) untuk mengeraskan sadikit adunan (adunan agak lembik sadikit)
- Ambil adunan dengan sudu kecil, bentuk bulatkan sadikit, rollkan adunan tadi didalam conflake yang telah diramas kasar tadi.
- Aturkan adunan biskut tadi dalam dulang pembakar, dan bakar dengan kepanasan oven 180C selama lebih kurang 25 minit / sehingga biskut kelihatan keperangan.
- Sejukkan biskut dan simpan dalam balang kedap udara.
- Semasa membancuh adunan, terpulang kepada citarasa sendiri, samaada mahu bubuh kismis atau sebaliknya.
- Jika suka bubuh kismis, kismis tu bolehlah di bubuh kedalam tepung, digaul sebati...kemudian barulah dibubuhkan dalam adunan mentega yang berkrim tadi. Gaul sebatikan.
- Sekiranya bubuh kismis, jika kismis tu terlalu besar bolehlah dipotongkan 4 kismis tu.
gune tepung ape yea kak..
ReplyDeleteAssalamualaikum Nisa'...salam perkenalan, TQ kerana sudi bertandang ke dapur mama....
ReplyDeleteMama just guna tepung rose (tepung superfine je)...tapi nak guna tepung gandum biasa pun boleh ....(Selalu nya kalau tepung gandum biasa mama guna cap sauh)
Salam dh bncuh letak dalam peti ais beku @ biasa?
ReplyDeleteWkumsalam...terima kasih kerana sudi mencuba resepi mama..
ReplyDeleteKalau dah bancuh, bolehle dimasukkan dalam peti ais biasa....tunggu sebentar agar adunan keras sikit, supaya senang di bentuk & disalut dengan cornflakes.
Salam, kismis tu nak bubuh mase bila ye?
ReplyDeleteWkumsalam ...Liz, salam perkenalan..
DeleteTQ kerana sudi mencuba resepi ini..
Maafle...krn mama terlupa nak beritahu waktu bila nak masukkan kismis tu..
Sebenarnya kismis tu boleh dimasukkan kedalam tepung, gaulkan dulu sebati & kemudian barulah dibubuh dalam adunan mentega yang telah berkrim tadi...
Boleh juga kalau Liz tak mahu masukkan kismis dalam bancuhan tu...kerana resepi asal tak dibubuhkan kismis tapi mama suka bubuh kismis nie setiap kali buatkan biskut nie..
Salam..dh try..mmg terbaikla
ReplyDeleteSalam The Didi Butter.....terima kasih kerana sudi mencubanya....
DeleteTerima kasih juga kerana sudi bertandang keblog ini...
tq sis.. sudi share resepi..nk try buat..hehe..conrflake tu disalut2 ekk?bukan digaul dgn tepung td? sy x biasa buat biskut..nk try buat yg ni..tq sis..;)
ReplyDeleteSalam mAmArAniA13...maaf ma kerana baru sekarang berkesempatan melihat blog nie...sepanjang Ramadhan ma terlalulah bznya....
DeleteTentu mAmArAniA13 dah membuat biskut nie.....menjadi kerr???
Memang betul bancuhan biskut nie disalutkan saja ngan conflake...
Dah try. Memang sedap! Resepi ni lah yg saya cari2 😊
ReplyDeleteDah try. Memang sedap! Resepi ni lah yg saya cari2 😊
ReplyDeleteBaru nak try 😸 masa kerja dekat kedai biskut , pernah try biskut Jenis macamni .. Tak sangka jumpa .. Sedap sangat biskut nii 🙈💕👍👏👋
ReplyDeleteBaru nak try 😸 masa kerja dekat kedai biskut , pernah try biskut Jenis macamni .. Tak sangka jumpa .. Sedap sangat biskut nii 🙈💕👍👏👋
ReplyDelete