CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, September 13, 2013

MUSHROOM SOUP.....makan panas-panas, sedaapp

Assalamualaikum.....selamat tengahari. kali nie MA nak N3kan Mushroom Soup pula, yang MA buat dengan Garlic Bread kemarin...
Memang sedap Mushroom Soup nie bila dimakan dengan Garlic Bread....apatah lagi bila dimakan panas-panas. Makan diwaktu petang & hari pula hujan....uusshhh tak cukup sepinggan, bertambah-tambah....lagi.
Memang berbaloi kalau Mushroom Soup nie dibuat sendiri...puas makan. Terima kasih kepada Minami myr kerana sudi berkongsi resepi yang mudah nie. Kali ini MA C&P resepi nie daripada rumah Yatiememories....izinkan MA ye Yatie, letakkan resipi nie dirumah MA pula......
Senang untuk MA buat rujukkan dimasa akan datang, kerana pasti ada siaran ulangannya lagi....sbb sibungsu & MA memang suka dengan citarasa Mushroom Soup nie...
Bagi kawan-kawan yang ingin mencuba, mai kita tenguk resipinya yang rengkas nie.....


MUSHROOM SOUP
Resipi : Minami myr
Sumber : Yatiememories

Bahan-bahannya :

1 keping dada ayam
1500ml air - boleh ditambah lagi ikut kepekatan yang dikehendaki
500ml susu segar -Fresh milk (MA guna Whipping cream UHT)
1 kiub ayam (MA letak 1 sudu kecil Stok Pekat Ayam- Maggi)
1 tin kecil cendawan butang - hiris (MA potong kiub kecil- kecil)
Garm secukup rasa
1 cawan tepung gandum (MA pun spt Yatie guna 1/2 cawan tepung & bancuh dengan 1 cawan air)
Sedikit lada hitam (MA guna 1/2 sudu teh)
Sedikit oregano & daun parsley kering (ini MA tambah)

Cara Membuatnya :

  1. Potong ayam kecil-kecil.
  2. Masukkan ayam & air didalam periuk.
  3. Rebus hingga masak.
  4. Masukkan susu & kiub ayam
  5. Masak guna api perlahan.
  6. Masukkan mushroom.
  7. Masukkan bancuhan tepung & kacau hingga pekat. Tambahkan perisa garam & gaul sebati.
  8. Masukkan lada hitam, oregano & daun parsley. Kacau hingga sebati & mendidih.
  9. Sedia untuk dihidangkan panas-panas bersama roti.


Mushroom Soup telah pun terhidang 
dengan Garlic Bread
JEMPUT MAKAN....





GARLIC BREAD

Assalamualaikum, selamat malam semua...
Petang tadi MA ada buatkan Garlic Bread, kebetulan semasa MA pergi Ke Tesco paginya MA ada belikan Roti France.....memang lama sekali merancang nak buat Garlic Bread nie. Sibungsu memang suka sekali cicah Garlic Bread nie dengan Mushroom Soup. Ini memang favourite kami sekeluarga. Apatah lagi kalau dimakan panas-panas. Sekarang musim hujan, bila petang sahaja pasti hujan.....Laaa lagi-lagilah berselera makan Garlic Bread nie dengan Mushroom Soup panas-panas.
Membuat Garlic Bread nie tidaklah susah sangat.....cuma belikan saja Roti France & anda telah pun boleh buat Garlic Bread.....
Terima kasih pada Yatie yang sudi berkongsi resipi nie.....bagitu juga dengan Fandie @Myresipi.com yang sumbernya diperolehi oleh Yatie, terima kasih banyak-banyak kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie. Kapada kawan-kawan yang nak melihat resipi daripada Yatie boleh le pergi ke SINI. Okey mai kita tenguk resipi yang telah MA salinkan semula, buat rujukkan MA dimasa akan datang.....


GARLIC BREAD
Resipi : Fandie @Myresipi.com
Sumber : Yatiememories

Bahan-bahannya :

Roti France
2 ulas bawang putih
2 sudu besar mentega
Parsley kering secukupnya

Cara Membuatnya :
  1. Kupas kulit bawang & bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna api dapur je.
  2. Bila sudah siap bakar, bawang masih lagi didalam aluminium foil, ketuk-ketukkan bawang dengan hulu pisau/ lesung hingga hancur.
  3. Masukkan kedalam butter.
  4. Kemudian cairkan butter dengan microwave. Siap untuk disapu dengan roti. Kalau buat banyak boleh disimpan didalam peti ais.Boleh tahan sampai 2 minggu.
  5. Potong roti setebal 7mm-10mm. Sapukan dengan garlic butter. Lepas itu taburkan dengan daun parsley. Bakar didalam oven selama 10-15 minit dengan suhu 150C.