Memang sedap Mushroom Soup nie bila dimakan dengan Garlic Bread....apatah lagi bila dimakan panas-panas. Makan diwaktu petang & hari pula hujan....uusshhh tak cukup sepinggan, bertambah-tambah....lagi.
Memang berbaloi kalau Mushroom Soup nie dibuat sendiri...puas makan. Terima kasih kepada Minami myr kerana sudi berkongsi resepi yang mudah nie. Kali ini MA C&P resepi nie daripada rumah Yatiememories....izinkan MA ye Yatie, letakkan resipi nie dirumah MA pula......
Senang untuk MA buat rujukkan dimasa akan datang, kerana pasti ada siaran ulangannya lagi....sbb sibungsu & MA memang suka dengan citarasa Mushroom Soup nie...
Bagi kawan-kawan yang ingin mencuba, mai kita tenguk resipinya yang rengkas nie.....
MUSHROOM SOUP
Resipi : Minami myr
Sumber : Yatiememories
Bahan-bahannya :
1 keping dada ayam
1500ml air - boleh ditambah lagi ikut kepekatan yang dikehendaki
500ml susu segar -Fresh milk (MA guna Whipping cream UHT)
1 kiub ayam (MA letak 1 sudu kecil Stok Pekat Ayam- Maggi)
1 tin kecil cendawan butang - hiris (MA potong kiub kecil- kecil)
Garm secukup rasa
1 cawan tepung gandum (MA pun spt Yatie guna 1/2 cawan tepung & bancuh dengan 1 cawan air)
Sedikit lada hitam (MA guna 1/2 sudu teh)
Sedikit oregano & daun parsley kering (ini MA tambah)
Cara Membuatnya :
- Potong ayam kecil-kecil.
- Masukkan ayam & air didalam periuk.
- Rebus hingga masak.
- Masukkan susu & kiub ayam
- Masak guna api perlahan.
- Masukkan mushroom.
- Masukkan bancuhan tepung & kacau hingga pekat. Tambahkan perisa garam & gaul sebati.
- Masukkan lada hitam, oregano & daun parsley. Kacau hingga sebati & mendidih.
- Sedia untuk dihidangkan panas-panas bersama roti.
Mushroom Soup telah pun terhidang
dengan Garlic Bread
JEMPUT MAKAN....
No comments:
Post a Comment