CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 31, 2014

AYAM UNGKEP KENTANG

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Alahaiii ...lamanya MA tak bersiaran, terlalu banyak benda yang hendak dibuatkan hinggakan tak berkesempatan untuk meng update blog nie...
Hari ini sekali lagi MA gagahkan diri untuk N3kan resipi ayam ungkep....MA memang suka menu nie. Kali ini MA cuba resipi dari dapur Amie's pula....sebelum nie resipi ayam ungkepnya MA cuba resipi dari dapur Yanti Sinar Kehidupanku....resepi dari kedua2nya lebih kurang jerr .....tapi untuk resipi kali ini MA cuba masukkan sedikit santan, cuma MA nak merasa perbedzaannya sekiranya dimasukkan santan kedalam resipi ayam ungkep nie....hahaha
Jangan marah yerr Amie....cuma MA nak berekperimen jerr dengan perbedzaan rasa ayam ungkep bersantan dan tanpa santan....
Untuk anda yang ingin mencuba resipi ori dari Amie's Little Kitchen bolehlah lihat DISINI.
Untuk melihat resipi yang MA salinkan disini pun bolehhhh juga....tapi ada penambahan pada santan dan ubi kentangnya saja.


AYAM UNGKEP KENTANG
Sumber : Amie's Little Kichen
Oleh : MA

Bahannya :
  • 1 ekor ayam ~ dipotong 10 ( lumur dengan garam & kunyit ~ perap seketika)
  • 2 batang serai ~ dititk
  • 3 cawan air
  • Minyak
  • Sedikit asam jawa ( pilihan)
  • Garam, gula dan perasa pilihan
  • 1/4 cawan santan (MA tambah)
  • 2 biji kentang ~ belah 4 ( MA tambah)
Bahan tumbuk /kisar :
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 sudu makan ketumbar biji
  • 1 sudu makan jintan manis
  • 1 sudu teh jintan puteh
  • 3cm kunyit hidup
  • 3cm halia
  • 15 biji cili padi
Caranya :
  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga rata minyak.
  2. Masukkan serai dan daging ayam, kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
  3. Tambah air, garam, gula dan perasa pilihan.
  4. Masukkan kentang, kacau rata.
  5. Tutup kuali rapat2...kacau sekali sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus, kekeringan atau hancur.
  6. Masukkan juga santan (MA tambah)
  7. Apabila kuah kering dan ayam empuk, matikan api. (jika suka berkuah, tak perlu masak sampai kering) 
Ayam ungkep dah pun tersedia
Jemput makan....