CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 3, 2013

IKAN KELI SALAI MASAK LEMAK CILI PADI PUCUK PAKU

Salam sejahtera .....semoga ceria selalu hendaknya......
Hari nie MA catitkan pula masakkan Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Padi Pucuk Paku.....
Masakkan ini faviorite My Hubby.....biasalah kalau masak cili padi nie memang ngam dengan selera dia...
Ikan keli nie MA salai menggunakan pemanggang ajaib je....senang je kejonya.... gitu. Sekarang banyak kemudahan....dalam apa hal pun tak payah bersusah-susah lagi......
Macam-macam peralatan moden ada didalam pasaran.......cuma ongkosnya saja yang mesti kita sediakan...
Berbalik kepada masakan Ikan keli salai masak lemak cili padi pucuk paku nie, MA masakkan kemarin....cuma tidak berkesempatan untuk update je.......
Wbp dikesempatan yang terluang ini MA usahakan bagi N3kan resipi nie bagi rujukkan anak-anak yang jauh diperantauan.....
Masakkan nie simple je, boleh juga memberi idea untuk kawan-kawan yang ketandusan....bagi menu memasakkan hari ini.....biasalah bagi suri-suri rumah yang hari-hari memasak untuk keluarga tersayang, kadang-kadang ketandusan idea......MA juga selalu bagitu, malah sering juga mencari idea diblog kawan-kawan dialam maya ini....
Mai kita tenguk resipi nya........


IKAN KELI SALAI MASAK LOMAK CILI PADI PUCUK PAKU
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

3 ekor ikan keli - yang telah disalai
1 ikat pucuk paku - dibersih & dipotong-potongkan
15-20 biji cili padi*
2 ulas kunyit hidup*(*diblander/ditumbuk halus)
1 batang serai - dititik
2 cawan santan pekat
Air bagi sesuaikan kepekatan kuahnya
Sekeping asam gelugor/asam keping
Garam secukup rasa
Knorr secukup rasa (Pilihan)

Cara Membuatnya :
  1. Masukkan bahan-bahan blander kedalam periuk bersama dengan serai.
  2. Masukkan sedikit air & masaklah sehingga mendidih serta kering sedikit airnya, supaya cili tidak berasa maung.
  3. Masukkan santan pekat & kacau selalu sehingga mendidih supaya santan tidak pecah minyak.
  4. Bila telah elok mendidih, masukkan pula ikan keli yang telah bersalai tadi, kacau sebatikan.
  5. Masukkan pula pucuk paku serta asam keping. Kacau sehingga mendidih.
  6. Masukkan garam beserta serbuk perasa & rasalah kesesuaiannya dengan citarasa kita.
  7. Sesuaikan juga kepekatan kuahnya, apabila semuanya telah masak, tutupkan api.
  8. Bolehlah dihidangkan.


Ikan keli salai masak lomak cili padi bersama 
pucuk paku dah pun tersedia......

No comments:

Post a Comment