CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 23, 2013

TAZKIRAH RENGKAS HARI INI






Berapa lama dah kita hidup di dunia ini???
26/30/35/45/55/60 tahun???
Koleksi dosa kita mungkin setiap hari/jam/minit/saat - kecil & besar
Hati kita mungkin dah lama bertempek-tempek dengan tompokkan hitam. 
Keras sampai di cuci dengan clorox pun dok degih!!!
Malanglah kita dah sampai ketahap buat maksiat pun rasa tak bersalah...Malah berbangga...
Jika ini berlaku, hati kita dah MATI!!!
Namun, Allah SWT Maha Kaya, penuh sifat kasih & sayang kepada hambanya...
Bersihkanlah HITAM KELAM HATI KITA DENGAN TAUBAT...
SEBELUM TERLAMBAT !!!

Rasulullah SAW pernah bersabda :
"Sesungguhnya seseorang mukmin bila mengejakan satu dosa atau kesalahan,
maka tiap kesalahan & dosa itu akan berupa titik hitam pada hatinya, dan bila dia
menyedari dosa & kesalahan itu, lalu menyesali dirinya & meminta ampun, hatinya menjadi bersih.
Tetapi bila kesalahan itu di tambahnya, maka titik hitam itu akan bertambah pula sehingga hatinya
akan menjadi gelap & hitam seluruhnya.
Inilah yang di kata ALLAH:
Sesungguhnya sudah tersumbat hati mereka kerana perbuatan mereka itu".
(HR Al-Hakim, Tarmizi & Nasa')




Bila tubuhmu lesu, hilang semangat,
ALLAH tahu betapa kamu telah cuba sedaya upaya .....
Bila tangisanmu berpanjang & hatimu terluka,
ALLAH telah mengira setiap titis air matamu.......
Bila dirimu telah terlanjur melalukan dosa,
ALLAH sentiasa menunggu taubatmu....
Bila kau telah cuba segalanya tapi masih tidak berhasil,
ALLAH mengumpulnya untuk satu saat tak terduga....
Bila hatimu telah mengecapi kemanisan iman,
ALLAH telah berada hampir padamu untuk kejayaan hakiki....
HIDUP INI INDAH JIKA BERSAMA ALLAH

SubhanAllah
SELAMAT BERAMAL


Sumber : www. wangcyber.com
www.mulan-sahbanu.blogspot.com
www.facuitmt.blogspot.com
www.kakicinta.blogspot.com

ASAM TUMIS BATANG KELADI....sedap woooo

Salam.....untuk pengunjung setia blog MA nie....
Semalam MA ada masakkan Asam Tumis Batang Keladi... Kebetulan batang keladi tu ada MA belikan semasa pergi ke Pasar Besar Ipoh kemarin....
Rancangan awalnya, MA belikan batang keladi tu untuk buat Masak Lemak Cili Padi Siput Sedut......huhuhu....apa nak kata Siput Sedutnya tak de di jual.....mungkin masa nie bukan musimnya.
Masa MA skodeng rumah Asmah Yusof at Asam Garam, terpikat pula MA dengan Keli Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Keladi .......Waduuhhh2x pada mulanya hajat hati tu nak buatle Keli Salai Masak Lemak Cili Padi & di rencahkan dengan batang keladi ...
Tapi aleh-aleh semalam masa MA skodeng ke rumah Yatie ....ternampak pula resepi Asam Tumis Batang Keladi...... Laaa dah pulak MA tukar fikiran.
Wbp atas perbincangan dengan My hubby, maka inilah keputusannya.....masak je Asam Tumis Batang Keladi. Resepi nie hasil MA skodeng dari rumah Yatie, kalau nak tengok resepi asal DISINI.
Terima kasih pada Yatie di atas perkongsian resepi ini. Sebelum nie MA tak pernah pun masak batang keladi nie.....takut gatalll.
Tapi semalam dah cuba buat.....betul kata Yatie ...Alhamdulillah lincinnn....sedappp woooooo
Okey ....jom kita tengok resepinya....





ASAM TUMIS BATANG KELADI
Sumber : Yatiememories

Bahan-bahannya :

  • 2 ikat batang keladi & buahnya (MA beli 1/2 kilo batang keladi yang telah siap di potong)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 tangkai daun kesum
  • Garam & sedikit gula
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
  • 1 batang bunga kantan - yang ini MA tambah
Bahan di Kisar :

  • 1/2 cawan ikan bilis - cuci & di toskan
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • Sedikit belacan
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 tangkai cili merah
  • 1/2 " kunyit hidup
Cara-caranya :

  1. Batang keladi & buahnya di siang, bersihkan. cuci & toskan. Rebus hingga empuk. Toskan airnya bila nak masak nanti.
  2. Panaskan minyak & tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan air asam jawa & masukkan pula batang keladi & buahnya yang di rebus tadi.
  4. Masukkan air secukupnya, bergantung nak masak pekat atau cair. Biarkan hingga mendidih.
  5. Masukkan daun kesum, garam & gula.
  6. Perasakan, sekiranya dah cukup rasa bolehlah matikan api & hidangkan.

-SELAMAT MENCUBA-