CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, May 19, 2014

MASAK LEMAK KUNING SIPUT SEDUT a.k.a. SIPUT BELITUNG......memori indah semasa di Kampung

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum....pernah anda merasai keenakkan masakkan Siput Sedut a.k.a. Siput Belitung???
MA memang suka dengan masakkan nie...dan sekarang telah menjadi kesukaan kepada famili MA....Alhamdulillah anak-anak MA dan My Hubby juga sukakan masakkan nie....
Sedari kecil MA telah diajar menikmati masakkan ini....
MA masih ingat lagi....dulu masa tinggal di kampung .... suasana di kampung kami dimasa era 60an...masih tidak mempunyai air paip lagi di rumah....cuma kalau adapun hanya satu paip yang disediakan oleh kerajaan untuk mengambil air bagi minuman....
Ketika itu ...sungailah menjadi nadi utama untuk kami, bagi membasuh kain baju serta mandi manda.
Nostagia dizaman itu sungguh seronok.....sungailah menjadi tempat kami bertemu kawan-kawan serta bermain aci lut dalam sungai......di lubuk mana diSungai Kinta yang melalui kampung MA tuu yang MA tak pernah terjun semasa zaman kanak-kanak dulu......mungkin anak-anak sekarang tak pernah merasai dan mengharunginya.....
Kalau air bah ....lagilah seronok, masing-masing akan menunjukkan keberanian untuk mengharungi sungai yang bah (banjir) tersebut, bagi menyeberangi sungai dengan berenang mengikut arus yang tengah deras....... untuk keseberang.
Diwaktu menuba ikan pula.....seluruh kampung akan berpesta di sungai bagi mengutip ikan-ikan yang sedang mabuk......kenangan terindah yang tak mungkin dapat dilupakan....
Untuk mencari siput sungai pula....bila teringin nak menikmati masakkan siput sedut tu.....mulalah MA mencarinya dengan menggagaukan tangan di tebing sungai yang banyak mempunyai perdu teberau.... kerana dicelah-celah perdu teberau nie lah terdapat banyak siput-siput nie.
Masa tuu perasaan takut tak pernah hinggap disanubari MA....
Bila dapat siput tuuu....MA bawa balik kerumah dan simpan semalaman dengan merendamkan siput tu dalam air sungai tuu juga....fungsi supaya pasir-pasir serta lumpur yang berada di dalam perut siput tuuu akan dimuntahkan oleh siput tersebut,,,,jadi jika dimasakkan siput tu....tak adalah terasa pasirnya....
Tapi sekarang kalau MA teringin nak makan masakkan ini....MA belikan saja siput tu dipasaraya,,,,tapi terpaksalah menikmati siput belitung laut jerr.....tak pernah pun lagi MA jumpa siput sungai seperti dulu-dulu lagi......huhuhu
Untuk memasak siput nie anda mestilah kene pandai ....sebab jika anda cuma potong sedikit jerr di hujungnya yang runcing dibelakang siput tuu....alamat tak merasalah untuk menikmati isinya ... sebab bila anda menyedutnya ketika makan.... tak terkeluar lah isinyaaa...
Okey,,,dah terlalu panjang lebar MA bercerita kesah silam yang tak pernah akan dilupakan. Sekarang mai kita tenguk resipinya pula....


MASAK LEMAK KUNING SIPUT SEDUT a.k.a. SIPUT BELITUNG
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1/2 kilo siput belitung laut - buang ekornya dibersihkan dan ditoskan.
  • 1 ikat pucuk paku - dipotong2, bersih dan ditoskan.
  • 1 batang serai - dititik
  • 20 biji cili padi* - terpulang kepada kepedasan yang diinginkan
  • 2" kunyit hidup* (*ditumbuk sehingga lumat/ boleh juga diblander)
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 1 asam keping 
  • Garam secukup rata
  • Sedikit pati ayam
  • Sedikit air
Caranya :
  1. Masukkan bahan yang telah ditumbuk bersama dengan serai kedalam periuk dan panaskan diatas api yang sederhana sehingga cili agak kering .
  2. Masukkan 1 cawan santan kedalam periuk bersama sedikit air, supaya kuahnya cair sedikit.
  3. Kacau selalu apabila mendidih, supaya santan tidak pecah minyak.
  4. Masukkan siput yang telah dibersihkan, kacau lagi sehingga kuah mendidih dan siput masak.
  5. Kemudian masukkan pula pucuk paku.
  6. Masukkan juga separuh lagi santan, garam , pati ayam serta asam keping....kacau hingga mendidih dan siput elok masak.
  7. Rasakan garamnya
  8. Tutupkan api dan bolehlah dihidangkan.

Mai sama-sama kita menikmatinya
Sedappp tuuu......

Selamat Mencuba....



No comments:

Post a Comment