CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, June 3, 2013

BISKUT SAMPERIT

Alhamdulillah.......memang MA betul-betul berpuas hati dengan resepi samperit nie......
Resepi nie MA copy drpd blog qasehququinnie.....resepi asal kata qaseh drpd Fb Nazian Nazir dan kakBusu shamsiah.
Resepi samperit yang sedap nie.......memang betul kata qasehququinnie samperit nie cair dimulut, bila memakannya.......sedappp.
Nampak gayanya resepi nie menjadi resepi kegemaran keluarga, yang utama samperit nie menjadi pilihan MA......Cuba le buat biskut nie, pasti anda tak menyesal.

Tak semestinya di hariraya saje MA buat biskut samperit nie,  tapi.........samperit nie sentiasa berada di atas meja utk kudapan kami sekeluaraga apabila mengadap TV. Selalu jugak MA terima tempahan untuk membuat samperit nie daripada kawan-kawan yang telah biasa menempah drpd MA.

Wbp maafle ye kerana resepi disini MA dah olah semula mengikut citarasa MA. Lagi pun MA lebih selesa menggunakan ukuran metrik........kerana ukuran nie menepati piawaian........
MA memang kurang pandai menggunakan ukuran cawan nie.............selain tiada ketepatan ukuranya MA kurang yakin........kalau ukuran metrik pasti ketepatan nya terjamin.

Sumber resepi nie  MA  perolehi drpd qasehququinnie blospot.com.
Terima kaseh pada anda bertiga....minta halalkan resepinya ya......
Kalau nak lihat resepi asalnya boleh le pergi SINI. Dibawah nie resepi MA drpd ukuran metrik




BISKUT SAMPERIT

Resepi asal : Fb Nazian Nazir dan kak Busu Shamsiah
Sumber : http://qasehququinnie.blogspot.com/
(olahan drpd mamaAna sendiri)

Bahan-bahan:

250g buttercup
140g gula kaster
1 biji telur kuning
1 sudu teh essen vanila
87g tepung ubi/ tepung pulut*
180g tepung kastad*
180g tepung gandum (tepung rose)* - *(ayak semua tepung*)
ceri untuk hiasan
sadikit pewarna hijau.

Cara-cara :
  1. Mula-mula pukul gula dan planta hingga kembang, kemudian masukkan telur kuning dan essen vanila, pukul sekejap je- janji sebati
  2. Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak, gaul sebati guna tangan .....buat hingga menjadi doh yang lembut ( sekiranya lembik.....tambah sadikit planta, tapi kalau keras spt biasa tambahkan tepung....tapi mamaAna rasa ukuran diatas, dohnya dah elok dah......)
  3. Kemudian bahagikan doh kepada 3 bahagian, ambil 1 bahagian doh letakkan pewarna hijau, uli hingga rata. 2 bahagian doh lagi disatukan dan dibiarkan warna asal, rehatkan doh dalam 15 minit.
  4. Panaskan oven pada suhu 170C.....kemudian terapkan doh atas dulang pembakar yang telah disapu dengan sedikit minyak.
  5. Dah siap paipkan doh pewarna asal penuh diatas dulang, dengan menggunakan acuan bunga samperit yang kecil daripada acuan pertama, paipkan doh bewarna hijau diatas doh pertama.
  6. Setelah samperit nie siap di paipkan penuh dulang, letakkan ceri diatas doh tadi.....kemudian bakar dengan kepanasan oven 170C selama 20 minit, dan selepas itu naikkan 180C dan bakar 5 minit lagi.
*Nota : biskut akan rangup sekiranya guna planta atau margerin daripada guna butter. Tapi terpulang le pada       cita rasa masing-masing.
* 1 bancohan dapat 108 biji biskut.