CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, June 15, 2014

MEE RACUN.....BERANI KERR MAKAN NIEE!!!!

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Salam sejahtera kepada anda yang sudi bertandang kesini..semoga kita semua dirahmati ALLAH....Aminn
Dek kerana teruja akan keenakkan mee racun yang kawan-kawan blog war-warkan...makanya MA kepingin sangat nak merasa keenakkan mee racun nie...
Untuk nak menikmatinya nun di Batu Pahat....aduiiihaii jauh lerr pulak.... Jadinya MA cubalah membuatnya mengikut kombinasi resipi dari Puan Azlita dan Cik Mat Gebu, blog masam manis dan DTS.
Walaubagaimana pun....resipi mee racun MA kali ini tak menggunakan gear box kambing,,,,laaa pulakk.... susah sangat nak mencari gear box kambing dipasar kawasan perumahan MA.
Jadinya gear box kambing MA tukarkan kepada tulang lembu jerr.... jadi lerr, asalkan dapat rasa mee racun....lain kali kita cuba ngan gear box kambing pula yerr...
Rasa mee racun nie ...hampir nak sama ngan mee bandung...tapi kuahnya cair sikit daripada mee bandung sbb tak dimasukkan kacang kut....
Tapi kepada anda yang biasa makan mee bandung memang tahulah perbezaannya....
Mee racun yang MA buat nie ada perbezaan sikit cara memasaknya.....hihihi bukan nak menderhaka...just untuk keselesaan dan kemudahan sendiri...MA masak cara alakat jerr....
Walau bagaimanapun bahan-bahannya MA masih lagi ikut dari sumber yang MA perolehi....
Jom kita tenguk resipinya....


MEE RACUN
Sumber 1 : Mat Gebu DTS
Sumber 2 : Azlita masam manis
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 600g mee kuning
  • 1/2 kg tulang lembu/kambing
  • 1/2 kg daging direbus - ini MA ikut ita tambah
  • Udang, sotong dan daging (ikut suka nak guna semua jenis pun boleh...MA guna sotong jerr)
  •  Telur goreng - jika suka spt juga ita, MA tambah tapi MA lebih suka pecahkan jerr telur didalam kuah saperti buat mee bandung...telurnya lembik-lembik...umpphh mengancam,
  • 4 ulas bawang merah* - MA juga saperti ita lebihkan bawang merah supaya kuah manis sikit.
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2" halia* (* bahan ini dikisar halus)
  • 4 sudu besar cili kering kisar - MA lebihkan sikit supaya sedikit pedas
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 4 sudu besar sos cili
  • 1 kiub ayam - MA ganti dengan 1 sudu besar sebuk pati ayam
  • 1 sudu besar gula - ini MA guna gula kabung (ikut kemanisan yang anda inginkan....tapi kata ita mee racun nie kuahnya sedikit manis).
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • 1 biji tomato - belah 6
  • 2 kelopak kobis - dipotong kecil (MA guna kobis dan sawi)
  • Hirisan daun bawang - untuk hiasan (MA tak guna pun...terlupa beli)
  • Bawang goreng - untuk hiasan ....juga tak guna pun 
Cara Membuatnya :
  1. Mula2 kita rebus dulu tulang lembu/kambing hingga empuk dan sehingga mendapat stok yang diperlukan (Nak cepat rebus dalam pressure cooker selama 25 minit). Kalau guna daging lembu bukan batang pinang, boleh rebus sekali dengan tulang lembu. (Jika guna pressure cooker, biar wapnya keluar baru boleh buka penutupnya). Ketepikan.
  2. Sementara itu panaskan minyak dalam kuali. tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan naik bau.
  3. Tambah sos cili, sos tomato, kacau rata dan tuangkan air rebusan tulang. kacau dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan kiub ayam, daging (kalau guna tulang masukkan sekali).
  5. Tambah garam, gula secukup rasa dan lada sulah.
  6. Renehkan kuah hingga pekat sedikit baru masukkan tomato biji.
  7. Masak sekejap, rasa jika ok bolehlah matikan api.

Cara MA : (Alakat)
  • Apabila kuah telah masak ketepikan.
  • Sekiranya mahu makan barulah prepare meenya
  •  Mula masukkan 2 senduk kuah bersama isi daging dan tulang dalam kuali, panaskan hingga mendidih, baru masukkan sotong dan udang (jika guna) dan masukkan juga kobis dan sawi yang telah dipotong kecil.
  • Bila kuah telah mendidih, udang dan sotong telah masak baru masukkan mee anggaran untuk seorang atau berdua makan. Biarkan mendidih.
  • Pecahkan sebiji atau 2 biji telur di dalam kuah mee tersebut, biarkan sehingga telur mengeras sedikit, barulah dikacaukan perlahan serta berhati-hati supaya telur tidak pecah. Biarkan mendidih. (Telur nie mestilah lembik dan goyang-goyang sikit...barulah mengancam...hihihi) 
  • Tuangkan serta alihkan mee tersebut dalam mangkuk bersama dengan isinya. Hias dengan bahan-bahan hiasan yang lain dan hidangkan segera.
Sedapppnyaaa Mee Racun .....
Telur MA gorengkan jerr....
tapi bagi MA lebih sedap telur dipecahkan dalam kuah
mee yang mendidih...spt buat mee bandung tuu...
Cara nie MA buat dalam pinggan satu lagi...

************
Dibawah nie pula gambar sumber dari blog 
kawan-kawan....just untuk rujukkan
bila sampai seru ke Batu pahat nanti....

Kedai nie terletak di TL1, Jalan Rotan Tunggal,
Taman Sri Jaya, 8300 Batu Pahat.

Gambar nie just untuk rujukkan MA jerr....
(tiada niat lain), manalah tau kut-kut
terlepas ke Batu Pahat pulak nanti...
Jadi senanglah MA buat pedoman dan rujukkan...
kalau kesana nak jugak merasa 
MEE RACUN BATU PAHAT...hihihi
Terimakasih dan harap maaf pada pemilik gambar nie