CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 19, 2013

BISKUT DAHLIA

Assalamualaikum.....anda dah start buat biskut...???
Kalau masih tercari-cari resepi biskut raya.....haaa nie dia resepi Biskut Dahlia.....kata Mas "Tekstur biskut nie yang mencair di mulut memang best.....antara biskut wajib saban tahun..."
Kerana komen ini lah MA terpanggil untuk mencuba buat biskut nie......
Terima kasih pada penyumbang resepi biskut nie......
Alhamdulillah...... semasa berbuka tadi malam, MA pun tak sabo nak merasa biskut nie ......memang betul le.......saperti Mas kata, MA juga suka dengan tekstur biskut nie......pasti ada siaran ulangan lagi,.......kita simpan resepinya, pasti raya tahun hadapan Biskut Dahlia nie antara biskut wajib.....he3x
Mari kita tengok resepinya :


                                                Biskut Dahlia dalam proses penyediaan

                                                Biskut Dahlia yang telah siap di hidangkan

BISKUT DAHLIA
Resepi : Norazie - Resepi.net
Sumber : Mas- Duniaku

Bahan-bahannya:

300g mentega - SCS atau Anchor atau mentega pilihan
160g gula icing - Noorsha & Mas guna 120g (MA guna 140g)
2 biji kuning telur
4 sudu makan susu pekat manis - MA ikut Noorsha tambah
1 sudu teh essen vanila
240g tepung gandum- di ayak (Jika adunan masih lembik boleh tambah sikit-sikit)- MA tambah 60g lagi
100g tepung jagung*
160g tepung kastad*- Noorsha guna 200g, MA pun sama saperti Noorsha (Bahan bertanda* di ayak bersama)
Ceri merah di potong kecil - untuk hiasan.

Caranya :
  1. Putar mentega & gula icing hingga berkrim, masukkan kuning telur dan essen vanila@ rose & putar hingga kembang.(Noorsha pukul bersama mentega, gula icing, kuning telur & susu pekat, dengan menggunakan spatula sahaja, asal bercampur semua......tak perlu pukul lama sbb nanti kukis jadi kembang).-MA ikut cara ini
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut & mudah di tekan.(Untuk step nie Noorsha memasukkan tepong kastad & tepung jagung terlebih dahulu....kacau rata dengan spatula, kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut & mudah di bentuk)
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang di pasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar.Buat hingga siap & hias dengan sepotong ceri kecil.Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 175C selam 15 - 20 minit.(MA pun macam Noorsha & Mas guna suhu 130C dan bakar selama 20 minit.....suhu ini bergantung pada oven masing2 ye.....jadi kenali oven anda...he he) - MA bakar 175C selama 20 minit.
  4. Biar biskut sejuk sedikit dalam dulang pembakar sebelum di alehkan atas jaringan.
  5. Biar sejuk betul, sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.