CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 29, 2013

SOTONG GORENG KUNYIT BERKUAH

Selamat tengahari kepada semua pengunjung blog MA .....
Hari ini MA updatekan pula Sotong Goreng Kunyit Berkuah, yang memang faviorite keluarga MA...
Resipinya sampoi saje......tapi auranya tetap menambat hati kami sekeluarga.....
Pada mulanya rancangan MA membeli sotong nie ....untuk dibuat Ketupat Sotong, tapi tak kesampaian pulak.......Yelah, kita hanya merancang...tapi Tuhan yang menentukan nya...... Lain yang dihajatkan lain pula yang jadinya......
Masakkan ini MA buatkan semalam....untuk MA & Sibungsu, My Hubby saperti biasalah tak boleh sentuh semua seafood nie, jadi MA buatkan masak Ikan Rohu Goreng Bercili pada My Hubby.
Okey le mai kita tenguk resipi Sotong Goreng Kunyit Berkuah yang sampoi  ni.......
MA catitkan disini untuk rujukan anak2....pada anda yang ingin mencubanya ....dipersilakan.


SOTONG GORENG KUNYIT BERKUAH
Oleh : MA

Bahan-Bahannya :
  • 3 ekor sotong - sederhana besar
  • 1 biji bawang besar - dipotong nipis membulat
  • 2 biji bawang putih - dihiris nipis
  • 10 biji cili padi - diketuk
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu besar kicap lemak manis JALEN
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu teh lada hitam - ditumbuk kasar
  • 1/2 kiub pati ayam
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
  1. Bersihkan sotong, buangkan kulitnya, dakwat serta mulut & matanya, kemudian potong kecil2 membulat, bersih & toskan.
  2. Sediakan sotong dengan gaulkan bersama garam & kunyit, perap & ketepikan sebentar.
  3. Sediakan bahan-bahan lain nya. 
  4. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 3 sudu besar), masukan sotong yang telah diperapkan tadi, kacaukan sebentar.
  5. Masukan bawang besar, bawang putih, cili padi, gaul ratakan dengan sotong sehingga layu sedikit.
  6. Kemudian masukkan sos tiram, kiub pati ayam, lada hitam, kacau sebatikan.
  7.  Tuangkan sedikit air & masukkan juga kicap lemak manis. Kacau & biarkan mendidih sebentar sehingga kuahnya agak pekat.
  8. Matikan api & bolehlah dihidangkan.
**Sotong Goreng Kunyit Berkuah ini juga boleh dibuatkan gorengan kering, tanpa dibubuhkan air....MA memang selalu masak bubuhkan air sedikit supaya berkuah, kerana sibungsu suka berkuah.


Sotong Goreng Kunyit Berkuah
Dah pun terhidang.....


29 comments:

  1. Anak2 saya pun suka cari kuah kalau makan nasi.... sedap nampak hidangan sotong tu Mama Ana.

    ReplyDelete
  2. Memang sedap Amie.....masak simple macam nie, mama kalau beli sotong, selalunya..... pasti masak cara nie, Sama le anak mama pun pasti nak berkuah kalau nak makan nasi....

    ReplyDelete
  3. assalam mamaAna..saya dh cuba resepi sotong nie .terjumpe blog mamaAna tgk menyelerakan terus cuba..husband makan dan puji kata sedap..hehe..terma kasih ye mamaAna..mintak halal ye resepi nye..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam fazliana....terima kasih sbb sudi folo blog mama....& mencuba resipi mama...
      Resipinya sempoi jee...tp kadang kala yang sempoi tu lah yang sedap....hehehe
      Silakan..silakan ....mama halalkan....

      Delete
  4. Menyelarakan la..
    Xtau nak msk ape.
    tpi tgh cri yg simple n sdp.
    mekasih ye mama share resepi.
    xsbr nk msk. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Dewi....dan terima kasih juga pada Dewi krana sudi mencuba masakkan sampoi dari mama nie......
      Mama memang suka memasak sotong cara nie....sampoi dan sedappp....apa2 pun memang sotong tersenarai dalam kategori lauk yg sedap....
      Tapi kalau nak masak sotong jangan lama2 ...nanti liat.

      Delete
  5. As salam mama..saye baru cube menu nie..i like! Sdp ma..lg pn saye mmg suke pedas so saye lbhkan cili padi td...pastu saye xgune kiub pati aym..saye gune serbuk..rase masin ckit tp dh cover ngan kicap xrase masin sgt..so de pds manis masin..best! Thanxs ma kongsi menu nie :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam mikeala xandra....t.kasih kerana sudi bertandang keblog ma dan mencuba resipi nie...
      Masakkan yang sampoi jerr...tapi memang menjadi favourite keluarga...

      Delete
  6. Nampak mcm sedap.nak kena try ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...pasti Adymukhris menyukainya...masakkan yang simple jerr...tapi sedapp
      Cubalah dek...

      Delete
  7. Makasih mamaAna.Insyaallah saya akan cuba.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..mamaana minta halal resepi ye...sy nk cube buat nie..sng sgt bahan sume ade kt rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Fatin....dipersilakan dek mencubanya...MA halalkan...cb lerr resipinya simple jerr....tp memang kami sekeluarga suka ngan resipi nie.....

      Delete
  9. Assalamualaikum mama Ana sy pun nk masak sotong ni duk buka google jmpe blog mama..mntak halalkan resepi ni ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam ....Lullaby Sya....agaknya adek dah mencuba resipi nie yerr???
      Apa komen adek...sedappp kerr???? Resipi yang sempoi jerr dek....pastinya MA halalkan....MA suka sekali jika ada yang sudi mencuba....semoga pengkongsian ini memberi manfaat kepada kita.....

      Delete
    2. Alhamdulillah MA mmg sedap sgt abes licin adik2 mkn..slalu mknan yg simple2 ni mmg sedap kn..in shaa Allah nnty nk try resepi lain pula..terima kasih ya MA

      Delete
  10. Assalamualaikum kak., sy google resipi sotong pastu jmp blog akak nih..sy nk try resipi nih..mtk halalkan ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Mimi Azirah....silakan Mimi...insyaAllah segala resipi yang ada diblog nie MA sentiasa halalkan....semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua...

      Delete
  11. Suami nk blk tgh hari sakgi.. Dok pikir nk bt smbl ke masak kunyit.. Tup2 jmpa blog ni.. Apa lg.. Hehehh.. Terima kasih mama..

    ReplyDelete
  12. Mohon halalkn. Sy dah cuba resepi ni, mmg sedap. Tq so much!

    ReplyDelete
  13. Dah cuba resipi ni... suami suka sangat! Tq for sharing this recipe!! ;-)

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Kak.. gugel resepi sotong.. mcm simple dan memyelerakan ni.. nak cuba ..
    terima kasih kak share resepi

    ReplyDelete
  16. Terima kasih kak for this recipe :) Singgah sini kerana resepi ini :)

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah sy pon da cube...simple n nice...isteri smpai request 2hari berturut2 menu ni...huh air tgn suami len mcm katenye...hahahaha

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah sy pon da cube...simple n nice...isteri smpai request 2hari berturut2 menu ni...huh air tgn suami len mcm katenye...hahahaha

    ReplyDelete