Assalamualaikum
Kali ini MA nak N3kan pula Acar Darat Timun yang MA ambil dari rumah CMG untuk digandingkan dengan Nasi Ketumbar yang baru-baru ini MA buatkan.....
MA terpikat pada kelainan cara membuat acarnya.....jadinya MA cubalah buatkan....nak rasa, bagaimana pula rasa acar yang tanpa guna cili giling & rempah ratus. Pada anda yang tidak suka pada kepedasan.....bolehlah cuba buatkan Acar Darat cara CMG nie.......terima kasih pada CMG kerana sudi berkongsi resepi nie.......
Jom kita tenguk resipi yang MA C&P daripada blog CMG......untuk rujukan MA dimasa akan datang......
MA terpikat pada kelainan cara membuat acarnya.....jadinya MA cubalah buatkan....nak rasa, bagaimana pula rasa acar yang tanpa guna cili giling & rempah ratus. Pada anda yang tidak suka pada kepedasan.....bolehlah cuba buatkan Acar Darat cara CMG nie.......terima kasih pada CMG kerana sudi berkongsi resepi nie.......
Jom kita tenguk resipi yang MA C&P daripada blog CMG......untuk rujukan MA dimasa akan datang......
ACAR DARAT TIMUN....CMG
Resipi : CMG
Oleh : MA
Bahan-bahannya :
- 3 biji timun, kerat 2", buang empulur & potong macam anak mancis* (MA guna 1 biji je)
- 3/4 sudu teh garam*
- 1 sudu teh serbuk kunyit*(* bahan ini digaul rata)
- 1 biji lobak merah - kerat 2" & potonh spt anak mancis (MA guna 1/2 biji je)- Che Mat tak letak pun sbb takde
- 2 biji cili merah kerat 3, buang biji & potong saperti anak mancis juga
- 1 biji bawang besar - dibelah 5
- 5 ulas bawang putih - belah 2 setiap satu (MA guna 2 biji bawang putih je)
- 1/2" halia - dihiris halus
- 4-5 sudu besar cuka makan JALEN
- Gula secukup rasa (dalam 2-3 sudu besar)
- Garam jika perlu
- 2 sudu besar udang kering, rendam sekejap, tos & tumbuk kasar (MA guna 1 sudu besar je)
- 1 sudu teh biji sawi
- 1 batang kulit kayu manis*
- 1 kuntum bunga lawang*
- 2 biji buah pelaga*
- 5 kuntum bunga cengkih*(*MA kurangkan & guna separuh saja)
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali (anggaran 2sudu besar). Tumis 4 sekawan bersama biji sawi hingga harum. Masukkan udang kering, bawang putih & halia. kacau rata. Tambah cuka makan & juga gula. Kacau rata & masak hingga pekat. Guna api kecil & kacau selalu.
- Masukkan lobak merah (jika guna) dan masak hingga lobak lembut. Tambah cili merah, bawang besar & timun (pastikan anda toskan timun tadi & perah sedikit). Gaul rata & masak sekejap. Rasa jika perlu baru tambah dengan sedikit garam. Jika anda suka manis, boleh tambah sedikit lagi gula. Masak sekejap, matikan api & boleh dihidangkan.
Cara MA - Timun & lobak merah MA rendam sebentar dalam air kapor- kemudian bersihkan & toskan, ini untuk mendapatkan timun & lobak merah yang rangup.
Ini Acar Darat Timun dah siap terhidang
Ini pula Nasi Ketumbar.....yang MA gandingkan
makan dengan Acar Darat Timun...
& Rendang Ayam Minang resipinya DISINI
No comments:
Post a Comment