CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, June 3, 2014

SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG....SEDAPPP

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Salam ceria dan salam 1 Malaysia..
Hari nie...MA masak Sambal Tumis Sotong Kembang. Menu nie dah lama MA mengidam tapi entah kenapa tak terbuat sedari dulu...
Kebetulan apabila ke Pasar Besar Ipoh pagi nie.....nasib baiklah teringatkan sotong kembang yang memang banyak dijual dipasar tuuu...
Apa lagi....MA beli 2 ekor jerr....cukuplah untuk 3 orang penghuni dirumah nie....hihihi
Jadinya hari nie tertunailah sudah hajat yang kesekian lamanya....nak menikmati sambal tumis sotong kembang nie.
Woiii...sedappp tuuu....apatah lagi cili keringnya diblander sendiri....
MA nie sedari dulu lagi tak suka membeli cili boh yang banyak dijual dipasar atau kedai runcit tuuu.....Cili kering memang sentiasa jerr ada stok dirumah MA nie...setiap kali nak guna cili mesin ...pastinya MA buatkan sadikit.....barulah ngam masakkan kita....guna cili mesin yang fresh....
Wokey kepada kawan-kawan maya yang masih mencari idea menu apa yang nak dimasak....mai kita buat menu yang mengancam dan yang dapat membuka selera nie.....
Tentu anda semua tahu nak membuat sambal tumis kan...kan
Namun bagitu untuk rujukkan anak-anak.... MA abadikan resipinya disini......


SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 2 ekor sotong kembang
  • 6 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 13 biji cili kering* - dibuang biji dan direbus (banyaknya cili...ikut kepedasan yang diingini )
  • Belacan sebesar ibu jari*(*bahan-bahan ini diblander halus)
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat
  • 1/2 ketul kiub pati ayam
  • Sedikit garam dan gula pasir/merah
  • Sedikit air asam jawa
Cara Membuatnya :
  1. Sotong dipotong kecil, dicuci dan ditoskan. Ketepikan.
  2. Tumiskan bahan-bahan yang telah diblander sehingga agak garing.
  3. Jika bahan-bahan  tumisan tadi terlalu kering, masukkan sedikit air.
  4. Masukkan sotong kembang tadi bersama dengan bawang besar. Kacau supaya elok sebati,
  5. Masukkan juga garam, gula, kiub pati ayam serta air asam jawa.
  6. Rasakan supaya bersesuaian dengan selera kita.
  7. Masaklah sehingga agak kering sikit, tutupkan api.
  8. Sedia untuk dihidang. 

Sambal Tumis Sotong Kembang 
Dah pun terhidang...
Nampak jerr merah tuuu....tapi tak pedas..

Sambal Tumis Sotong Kembang
pembuka selera...sedappp
Mai kita pakat buat....