CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 23, 2013

ASAM TUMIS BATANG KELADI....sedap woooo

Salam.....untuk pengunjung setia blog MA nie....
Semalam MA ada masakkan Asam Tumis Batang Keladi... Kebetulan batang keladi tu ada MA belikan semasa pergi ke Pasar Besar Ipoh kemarin....
Rancangan awalnya, MA belikan batang keladi tu untuk buat Masak Lemak Cili Padi Siput Sedut......huhuhu....apa nak kata Siput Sedutnya tak de di jual.....mungkin masa nie bukan musimnya.
Masa MA skodeng rumah Asmah Yusof at Asam Garam, terpikat pula MA dengan Keli Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Keladi .......Waduuhhh2x pada mulanya hajat hati tu nak buatle Keli Salai Masak Lemak Cili Padi & di rencahkan dengan batang keladi ...
Tapi aleh-aleh semalam masa MA skodeng ke rumah Yatie ....ternampak pula resepi Asam Tumis Batang Keladi...... Laaa dah pulak MA tukar fikiran.
Wbp atas perbincangan dengan My hubby, maka inilah keputusannya.....masak je Asam Tumis Batang Keladi. Resepi nie hasil MA skodeng dari rumah Yatie, kalau nak tengok resepi asal DISINI.
Terima kasih pada Yatie di atas perkongsian resepi ini. Sebelum nie MA tak pernah pun masak batang keladi nie.....takut gatalll.
Tapi semalam dah cuba buat.....betul kata Yatie ...Alhamdulillah lincinnn....sedappp woooooo
Okey ....jom kita tengok resepinya....





ASAM TUMIS BATANG KELADI
Sumber : Yatiememories

Bahan-bahannya :

  • 2 ikat batang keladi & buahnya (MA beli 1/2 kilo batang keladi yang telah siap di potong)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 tangkai daun kesum
  • Garam & sedikit gula
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
  • 1 batang bunga kantan - yang ini MA tambah
Bahan di Kisar :

  • 1/2 cawan ikan bilis - cuci & di toskan
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • Sedikit belacan
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 tangkai cili merah
  • 1/2 " kunyit hidup
Cara-caranya :

  1. Batang keladi & buahnya di siang, bersihkan. cuci & toskan. Rebus hingga empuk. Toskan airnya bila nak masak nanti.
  2. Panaskan minyak & tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan air asam jawa & masukkan pula batang keladi & buahnya yang di rebus tadi.
  4. Masukkan air secukupnya, bergantung nak masak pekat atau cair. Biarkan hingga mendidih.
  5. Masukkan daun kesum, garam & gula.
  6. Perasakan, sekiranya dah cukup rasa bolehlah matikan api & hidangkan.

-SELAMAT MENCUBA-


No comments:

Post a Comment