CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, June 24, 2013

KEK COKELAT MOIST KUKUS

Semalam MA juga buat Kek Coklat Moist Kukus nie......sedappp, moist sekali. Tergoda bila masuk ke blog Yatie......bila telihat je kek nie, benar-benar bersemangat nak mencubanya........
Dan ini lah hasilnya....MA just bubuh dalam bekas taperware je.........  bila dah rasa kek nie memang berpuas hati....... nyumm...nyummm sedappp
Kali ini MA cuma buat dalam bekas kecil-kecil je.......nanti di lain kali pasti ada siaran ulangan  lagi, dan nak buat dalam acuan yang besar pulak, jadi leh le mendeco macam Yantie......memang teruja.
Pada kawan-kawan yang nak lihat Yatie punya leh le ke SINI. Di bawah nie MA salinkan resepinya kembali untuk rujukan MA di masa akan datang. Terima kasih pada Yatie diatas sumber resepi nie.......Mungkin resepi asalnya daripada Chef Zubaidah......terima kasih  dan halalkan MA untuk masukkan dalam blog MA pula.....
Ok le kita terus je ke resepinya:


                               Ini kek-kek yang telah siap dan di masukkan ke dalam peti ais




KEK COKELAT MOIST KUKUS

Bahan-bahannya : (acuan 8-9 inci)

100g serbuk koko*
250g gula kastor*
1 tin susu isian cair *
200ml minyak masak sayuran*
250 g susu pekat*
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150g tepung gandum]
1 sudu kecil sodium baicabonat]
1 sudu  kecil baiking powder]>>>>>diayak sekali

Cara-caranya:

  1. Campurkan semua bahan bertanda* dan masak dengan api perlahan se hingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai mengelegak.
  2. Satukan dengan telur yang di pukul dengan mixer tadi. Masukkan tepung gandum yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata gunakan whisk je.
  3. Masukkan ke dalam loyang yang telah di lapik ngan kertas minyak.Loyang hendaklah di lenser dgn sedikit minyak di sekeliling terlebih dahulu. Tutup loyang dgn alaminium foil yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  4. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus kek tadi.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di hias dgn icing / ganache.



GANACHE SIMPLE
Resepi : K.Nor@ SecubitGaram
Sumber : Yatie memories

Bahan-bahannya:

150g cooking cokelat
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak( sayuran /masak)- MA bubuh 1 sudu besar butter

Cara-caranya:
  1. Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking cokelat yang telah di potong kecil.
  2. Padamkan api dan kacau hingga cokelat cair.
  3. Masukkan minyak dan kacau.
  4. Biarkan seketika baru di curah di atas kek.

NOTA :
Kaedah letak minyak nie sbg ganti butter untuk hasilkan ganache yang berkilat.Dan juga kek yang di hias dgn ganache nie.........ganachenya tak mengeras/ berkeping bila dah di biarkan di dalm peti ais.Kaedah nie K.Nor pelajari kat kelas deco yang di hostkan oleh chef dr Vietnam baru-baru nie.






No comments:

Post a Comment