CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, July 8, 2013

MINI FRUITS JELLY

Assalammualaikum.....salam sayang, apa kyabar anda semua ???  Semoga semuanya sehat & ceria menjelang bulan Ramadhan yang mulia ini.....
Ok le MA tak mahu bercerita panjang.......kerana MA ada banyak urusan yang hendak di buatkan......
N3 kali ini masih lagi berkisar resepi untuk dulang hantaran. Mari kita cuba resepi ini pula .....kalau anda inginkan kelainan. Mari kita cuba buat Mini Fruits Jelly nie .......
Mini Fruits Jelly nie tak boleh di simpan lama, paling lama pun 3 - 4 hari, dengan syarat di simpan dalam freezer.......tidak seperti Biskut Tart Nenas Buah Hantaran. Bagi yang tengah mencari idea....ini satu lagi gubahan bagi dulang hantaran. Untuk membuatnya anda mesti creative & tahap kesabaran mesti tinggi.......
Bagi anda yang ingin mencubanya, jom kita tengok resepinya.......


MINI FRUITS JELLY 
(Kao Noom Look Choup)
Sumber: Majalah Aroma November 2012

Bahan-bahannya: 

200g kacang dal atau (kacang hijau tanpa kulit)
150g gula
1/2 sudu teh garam
150ml santan pekat KARA
Pewarna yang sesuai

Bahan Pengilat:

10g serbuk agar-agar
350ml air
100g gula

Cara Penyediaannya:
  1. Rendam kacang semalaman. Tos & kukus selama 45 minit.
  2. Kisar kacang tadi bersama gula, garam & santan sehingga menjadi pes.
  3. Masukkan ke dalam periuk & kacau di atas api sederhana sehingga adunan menjadi kental. Angkat & biarkan sejuk.
  4. Ambil doh kacang seberat10 - 15g & bentuk menjadi buah-buahan yang di sukai.
  5. Apabila siap bentuk warnakan buah-buahan tadi. Kemudian cucuk dengan toothpicks dan tekan atas polystyrene untuk mengeringkannya.
  6. Untuk mengilatkan :                                                                                                                Masak serbuk agar bersama air & gula sehingga larut. Biarkan suam sedikit tapi jangan sampai beku. Sekiranya beku panaskan semula agar-agar tadi.
  7. Ambil buah-buahan yang siap di bentuk dan celup ke dalam agar-agar. Cucuk di atas polystyrene untuk mengeringkan nya. Buat sampai habis.
NOTA:
  • Buah-buahan mini ini di buat dari kacang dal atau kacang hijau yang di bentuk dan di warnakan seperti buah-buahan. 
  • Bahan pengilatnya datangnya daripada agar-agar.
  • Setiap doh hendaklah seberat 10 - 15g sahaja, kerana jika terlalu besar susah untuk di cucukkan dengan lidi atau di celupkan ke dalam agar-agar.
  • Seeloknya guna toothpicks untuk menyucuk doh semasa mewarnakannya.



1 comment: