Entry kali ini adalah RENDANG TOK...yang MA skodeng resipinya dari rumah Mas Duniaku.....
Kata Mas resipi nie dia dapat dari mentuanya...... Terima kasih pada kedua-duanya.
Memang sedaappp rendang tok nie....MA memang suka sekali.
Rendang Tok nie...MA buatkan petang semalam......petang pun petanglah....asalkan tertunai niat di hati.
MA nie memang peminat tegar rendang tok....selalunya kalau MA teringin sangat nak makan rendang tok nie...MA belikan saja....Tapi yelah, kalau dibeli...biasalah, terkadang tu rasanya tak sesuai dengan citarasa kita...
Rendang tok nie jarang-jarang MA buatkan, kerana MY Hubby tak boleh makan daging....
Wbp kali ini MA teruja untuk merasa keenakkan rendang tok resipi daripada Mas .....kali ini MA cuma merendang 1/2 kilo jerk dagingnya....nak melepaskan gian...hehehe
Jadinya apa lagi yang ditunggu ...hari ini mai kita jalankan projek merendang ......'Kalau tak dipecahkan ruyong, masakan kita dapat sagunya'.....
RENDANG TOK
Sumber : Mas Duniaku
Oleh : MA
Bahan-bahannya :
- 1 kilo daging lembu - dipotong
- Santan dari sebiji kelapa - agak tuang sampai daging tu tenggelam
- 2 sudu besar kerisik
- 2-3 sudu besar gula merah - agak2 yerk
- 2 sudu besar membumbung serbuk kari daging
- Kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang
- 1-2 biji bawang besar - dihiris nipis
- 1/4" halia - dihiris
- 1 helai daun kunyit - dihiris
- Garam secukup rasa
- 2 batang serai - dititik (MA tambah)
- 1 mangkuk kelapa muda - dipotong nipis2 (MA tambah)
Bahan-bahan Tumbuk :
- 1/4 " halia
- 3 ulas bawang putih
- 1/4" kunyit hidup
- 1/2" lengkuas
- 2 batang serai - hiris2kan dulu
Cara Memasaknya :
- Gaul sebati daging, bawang besar yang dihiris, bahan2 tumbuk, halia yang dihiris, daun kunyit, bunga lawang, bunga cengkih. buah pelaga, kulit kayu manis, gula merah, kerisik dan serbuk kari.
- Jika nak lebih sedap ...perap dulu selama 1 jam.
- Masukkan kedalam kuali bersih, tuang santan hingga daging tenggelam, kacau sebatikan.
- Buka api perlahan dan biarkan mendidih, masuk garam secukup rasa dan masak hingga rendang kering.
- Semasa masak...imbangkan rasa kerisik, sebuk kari dan gula merah tu, supaya seimbang.
- Gelap rendang tok...bergantuang pada kerisik dan gula merah.... jadi kena pandai seimbangkan.
- Masak hingga rendang tok kering, boleh juga lembab jika suka. Dengan api perlahan dan sentiasa kacau rendang itu.
- Sedap dimakan dengan nasi panas, roti atau pun pulut.
Rendang Tok versi MA dah pun siap
Warnanya taklah hitam sangat saperti Rendang Tok Mas..huhuhu
Kata Mas warnanya bergantung pada kerisik
dan gula merahnya..... Tak kesahlah yerrk bukan warna yang
menjadi ukuran......janji sedaappp beb...hihihi
Ada sape2 yang teringin ????
Mai bawa piring kerumah MA...
salam..
ReplyDeletesedapnya makan rendang..memang teringin la, nak la datang sana bawa piring..hihi..
Assalam....mama kite nak....sedPNYE....nk blik arrr nk tapau wak blik KL...boleh??!!
ReplyDeleteWkumsalam....Bbwana, mai terbang bawak piring cepat.....mama simpankan....hihihi
DeleteDanish affesha,,,,,boleh..boleh...cepat balikk...rendangnya dah tinggal sikit....nanti mama tapaukann.....Bila nak baliknya???
hahaaaa..bila nk balikkk????!!!!....entahhhhh tk tau lh bilanya..����������������������
ReplyDeleteDanish affesha ...kalau nak balik bagitau awal2 yerrk......rendangnya dah habis
DeleteNanti bagitau bila nak balik....kita buat lain yerrk......
Kalau tak bagitau...nasib leerrr....
Jangan lupo bawa kuah lemak cili padi ketam yo.......he3