Bismillah pembuka bicara....
Assalamualaikum...dan salam ceria....
N3 kali ini MA catitkan Biskut Florentine a.k.a
Biskut Krunchy Karamel Almond.....
(Bancuhan sendiri tanpa tepung instant)
(Bancuhan sendiri tanpa tepung instant)
Resipinya dah lama MA simpan....tapi tak pernah buat pun...
dan baru2 nie biskut nie menjadi famous......
Tiba2 MA teringatkan resipinya...ada tercatit dalam buku lama MA,
jadinya dari sehari kesehari MA nak mencubanya....
Tapi tak berkesempatan....bz memanjang jerr....
Dan kemarin MA gagahkan diri untuk membuatnya...
tapi alahaiii....huhuhu.......
sedihhh nyaaa.... tak menjadi pulak.........
Wbp...N3 ini just untuk kenangan pahit MA.....
Jadinya untuk masa ini...bagi membuat biskut nie
mesti menggunakan tepung instant
yang telah tersedia...dikedai bahan2 kek...
Ada yang menggunakan tepung Florentine...tapi MA guna
tepung Seibin (Bee-sting Mix)....memang sedap biskut nie...crispy
Apabila memakannya tak boleh berhenti pasti
nak lagii dan lagiii... biasalah biskut nie dipenuhi badam
dan kekacang lainnya..... pastilah sedappp kan..kann.
Atas niat asal untuk mencari cara lain dan untuk
menunaikan janji bagi membuat biskut
menunaikan janji bagi membuat biskut
nie secara bancuhan sendiri tanpa menggunakan
tepung instant Florentine atau tepung Seibin...tak kesampaianlah
nampak gayanya.....Apa2 pun InsyaAllah
jika diizinkan MA tetap akan cuba dan cuba lagiii sehingga berjaya...
Doakan yeerrkk...
Okey mai kita tenguk cara MA membuat resipi ....
Biskut yang tak menjadi nie....
Sebelum itu...mai kita hayati kata-kata hikmat yang dapat
memotivasikan diri kita......
Setiap yang kita lakukan biarlah jujur...
kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan.
Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang...
Kegagalan dalam kemuliaan, lebih baik
daripada kejayaan dalam kehinaan
Memberi sikit dengan ikhlas pula lebih mulia
dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.
Iklaslah dengan diri sendiri, agar hidup penuh dengan
ketenangan dan keamanan,,,
Hidup tanpa pegangan...ibarat buih-buih sabun...
Bila-bila masa ia akan pecah.
IMBASAN CARA MEMBUAT BISKUT YANG TAK MENJADI....
Sebelum itu...mai kita hayati kata-kata hikmat yang dapat
memotivasikan diri kita......
Setiap yang kita lakukan biarlah jujur...
kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan.
Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang...
Kegagalan dalam kemuliaan, lebih baik
daripada kejayaan dalam kehinaan
Memberi sikit dengan ikhlas pula lebih mulia
dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.
Iklaslah dengan diri sendiri, agar hidup penuh dengan
ketenangan dan keamanan,,,
Hidup tanpa pegangan...ibarat buih-buih sabun...
Bila-bila masa ia akan pecah.
IMBASAN CARA MEMBUAT BISKUT YANG TAK MENJADI....
Gula ditaburkan pada acuan pembakar....
untuk dibakar separuh masak dan dijadikan karamel...
Haaa...nie gula tadi dah dibakar dan dah jadi
karamel pun....ketepikan
Sementara itu....kita preparekan bahan2 lainnya.....
Badam.... kita bakarkan sebentar untuk
mendapatkan crispynya....
Madu, gula, buah2an campuran kering, susu segar
dan mentega disatukan sekali
Kacaukan diatas api sehingga mendidih
Bila adunan tadi sudah mendidih....
Campurkan badam dan gaul rata -sebatikan
Tuangkan kedalan acuan yang ada gula separuh masak tadi
Ratakan adunan tersebut......
Bakarkan dengan suhu 180C selama 20 minit/ sehingga masak
Ini biskut separuh masak....
MA bentukkan dulu kepingannya....biar senang untuk
dipotong atau dikepakkan bila dah masak nanti....
Takut...bila masak dia jadi keras....
Biskut yang dah siap dibakar...
tapi masih basah dan tak kering-kering...
Tak keras-keras n crispy langsung......
Next time nak cuba buat lagi...buat sikit jerrr
Kurangkan bahan-bahan yang sepatutnya...
Nanti kita ubahsuai sendiri yerrrk...
Pastinya MA akan cuba buat sampai puas hati..
Entah berapa banyak lagi bahan yang akan terbuang
tak tau leerrrr
InsyaAllah....semoga akhirnya akan berjaya....Aminn
No comments:
Post a Comment