Hari ini MA nak berkongsi satu info yang MA dapat daripada blog kujie2....info yang berguna bagi memenuhi citarasa peminat nasi arab....
Nasi Arab ni memang trend kat mana-mana saja orang bercakap pasal Nasi Arab.
Cuma agak mahal set hidangannya....
Kalau kita buat sendiri pasti berbaloi untuk makan seisi keluarga.
Kata kujie2...."Bagi saya bahan penting yang menghasilkan Nasi Arab yang sedap bergantung pada berasnya. Kalau menu biasa kita boleh gabungkan dengan perbagai jenis lauk pauk atau mendapatkan rasa yang lebih sedap bersama dengan nasi. Tetapi Nasi Arab bergantung pada terbitnya rasa daripada beras yang dimasak. Sebab itu beras BASMATI paling sesuai.
Memasak menggunakan beras BASMATI yang berkualiti & diikuti dengan gabungan dengan perbagai jenis rempah ratus, akan menerbitkan aroma harum Nasi Arab.
Memandangkan masakkan jenis ini memang di makan kering bersama salsa (salad) atau sos, tekstur nasi yang sedap & enak sangatlah perlu. Sebab itulah pemilihan jenis beras sangat di titik beratkan."
Beras Basmati menjadi kemestian didalam menyediakan menu istimewa tak kiralah majlis keluarga, majlis berbuka puasa atau untuk jamuan hariraya (open house).
Beras Basmati Jasmine King cantik je berasnya, bila nak tanak nasi pun senang, tidak berkanji sangat.
Selain daripada nasi briayani yang popular menggunakan beras Basmati, nasi lemak, nasi jagung atau nasi minyak juga boleh menggunakan beras BASMATI.
Beras Basmati Jasmine King cantik je berasnya, bila nak tanak nasi pun senang, tidak berkanji sangat.
Selain daripada nasi briayani yang popular menggunakan beras Basmati, nasi lemak, nasi jagung atau nasi minyak juga boleh menggunakan beras BASMATI.
Beberapa panduan yang penting yang tak harus di abaikan sewaktu menyediakan beras basmati :
- Rendam sekurang-kurang setengah jam sebelum dimasak, untuk memastikan ia betul-betul kembang.
- Sewaktu mengaul atau mengais-gais nasi (saya panggil gembur). gunakan garpu supaya nasi menjadi peroi & tak padat.
Bagi MA rasanya info ini amatlah berguna, jika hendak menikmati aroma Nasi Arab yang ooommppp....
Next time kalau kita nak buat Nasi Arab jadi kita mestilah menggunakan beras BASMATI yang bermutu tinggi saperti BERAS BASMATI JASMINE KING yang telah di war-warkan oleh kujie2. Semoga dengan info ini, Nasi Arab yang kita buat, betul-betul kaww saperti yang pak-pak arab buatkan....
Di Ipoh nie ada satu tempat yang Nasi Arab nya memang menjadi idaman, MA gemar sekali memakannya...iaitu di Restoran Hydramaut di RiverFront...OOii Nasi Arabnya memang mengancam habis...tukang-tukang masaknya pun semua Pak-Pak Arab. Nasinya yang betul-betul mengancam....dengan aroma rasa nasinya yang lembut memang kita tak boleh lupa......Aduuuhhh tak boleh tahan kalau MA terbayangkan Nasi Arab Hydramaut.
Lain kali MA akan cuba buat Nasi Arab nie, menggunakan beras BASMATI JASMINE KING.
Nak juga merasa perbezaan aroma rasa Nasi Arab, kalau menggunakan beras nie....
Mai kita cuba buat Nasi Arab raya nie.....
ANDA bagaimana tak mau mencuba..???
Mai kita cuba buat Nasi Arab raya nie.....
ANDA bagaimana tak mau mencuba..???
Ya Allah... Pak-Pak Arab nie memang buruk melantak..
Tengok tu....boleh habis ke ???
SUBHANALLAH
Image Gambar : Ikhsan dari cik google
TQ mama atas info beras nasi arab tu....
ReplyDeleteberguna nnti bila mas nak buat nasi arab....
perhh...gmbr yg last tu..biar betul bekasnya...besarnyaaaaa ...
Sama-sama Mas...
ReplyDeleteMama pun peminat Nasi Arab....Next time kalau buat Nasi Arab, mama pun nak cuba beras nie...
Gambar yang last tuu...SubhanAllah, memang kuat betul Pak-Pak Arab tu makan..
Rasanya boleh habis ke...??? he3x
Hihihiii... suka tengok pak Arab makan!
ReplyDeleteBetul tu Amie....tak terlawan kita di buatnya..
ReplyDeleteHiiihii...memang buruk makan...