CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 1, 2013

IKAN MASAK TAUCU versi KERING......pembuka selera

Lagi satu resepi yang simple tapi pembuka selera yang MA nak sharekan di sini....Ikan Masak Taucu versi Kering. tentu ramai yang meminati tauchu...
Selalunya MA masakkan taucu ni berkuah...tapi hari nie teringin pulak masak taucu kering....
Seperti biasalah kalau nak masak tentunya MA minta pertolongan cik google untuk mencari idea apa yang nak di masak.....hehehe
Nasib baikle ada cik google ye....tak le pening sangat kepala nie memikirkan apa yang nak masak...hari-hari pulak tu...kadang-kadang tu ketandusan idea...
Resepi nie MA masak dengan ikan patin je.....ikan itu yang ada di rumah buat masa nie....jadi MA hentam aje lah....ape-ape aje, asalkan bahagia.....kita yang buat dia
Resepi nie MA ternampak di rumah HaSue@sue-hasue.blogspot.com.....kata HaSue dia dapat resepi nie drp Nina Mirza.....
Terima kasih pada kedua-duanya kerana resepi yang sedap nie...
Pada yang ingin mengenali Nina Mirza, salah seorang blogger masakkan juga....ye lah orang perempuan kan, pasti tak dapat lari drp dunia masakkan, boleh lah buat kunjungan DISINI :D
Untuk yang nak berkunjung ke rumah HaSue pula pergilah DISINI....anda mesti dapat berkenalan dengan mereka berdua.....Okey selamat berkenalan ye..
Mari kita tenguk resepinya....


IKAN MASAK TAUCU versi KERING
Resepi asal : Nina Mirza
Sumber : HaSue@sue-hasue

Bahan-bahannya:

3 ekor ikan kerisi ( atau ikan pilihan anda) - MA guna ikan patin je
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya) - MA guna sedikit je, sbb nak buat kering
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 bawang besar bersaiz sederhana - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1/2 " halia - dihiris
1 biji bawang besar- dihiris kasar untuk hiasan (MA potong 6 & ceraikan kelopaknya)

Cara Membuatnya :

  1. Ikan di potong pada saiz sederhana, cuci bersih & lumur dengan sedikit kunyit, kemudian goreng & toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis bawang besar, bawang putih , cili merah & halia hingga harum & keperangan.
  3. Masukkan taucu & sos tiram, masukkan sedikit air, masak hingga mendidih.
  4. Setelah mendidih masukkan ikan & renjis dengan sos ikan.
  5. Rasakan lah garam & gula secukup rasa.
  6. Sediakan hidangan dengan nasi putih...makan panas-panas memang menyelerakan !! Paling sedap makan dengan bubur nasi.



Oh ya, bahan-bahannya tu sendirilah korang adjust ikut selera ya...contoh kalau nak berkuah banyak tambahlah air, tak nak rasa taucu tu kuat sangat, kurangkan le...ala korang pun tahu kan..

No comments:

Post a Comment