CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 18, 2014

RAINBOW CAKE...DIHARIJADI ANAKKU NURUL a.k.a KAKAK

Bismillah pembuka bicara.....
Selamat tengahari dan salam ceria serta sejahtera ....
N3 kali ini MA abadikan untuk kenangan kami....diharijadi anakku NURUL a.k.a KAKAK.
Sebenarnya harijadinya telah pun berlalu pada 16hb February, 2014 yang lalu..
Tapi baru pagi ini MA berkesempatan untuk updatekan disini.... 
Harijadi kali ini kami bertiga beranak jerr meraikannya....just dirumah jerrr....
"Allah Selamatkan Kamu...Allah Selamatkan kamuu...Allah Selamatkan Kamuuu
NURUL IZZATI...Allah Selamatkan Kamuu..."
"Selamat Harijadi Kakak...semoga berjaya serta dirahmati ALLAH 
hidupmu dunia dan akhirat, dipanjangkan umur serta diteguhkan iman"
Aminnn......
Nurul a.k.a Kakak adalah anak bongsu dalam keluarga...
Kelahirannya diibaratkan rahmat dan hikmah untuk kami ibubapanya...
Perbedzaan kelahiran kakak ngan abangnya Faiz ....9 tahun..
ketika itu MA pun tidak menyangka akan mendapat anak kecil lagi.....
Dimasa bayi...Kakak seorang anak yang terlalu senang dijaga....
Kakak tidak pandai merangam saperti anak-anak yang lainnya....
Apabila tidur malam ...pastinya sehingga pagi baru kakak terjaga..
memang senang sekali menjaga KAKAK semasa bayi...  
Alhamdulillah sekarang Kakaklah peneman kami ....anak-anak yang lain
dah pun duduk berjauhan dari kami.....
Dialah pengubat, pengarang jantung dan tempat kami 
berkelahi dan bermanja diusia ini...
Tanpanya pasti rumah ini sunyi..... just MA dan MY Hubby 
Walaupun Nurul anak bungsu....tapi kami sering memanggilnya KAKAK.....
Nama timangan ini diperolehi daripada pengasuh Kakak semasa kecil....
ketika itu MA bekerja dan tinggal di Subang, Shah Alam.
Kakak MA hantarkan kerumah Puan Nor Bani.....
Lama beliau menjaga Kakak ....sehingga kedarjah satu jugak leerr... 
Kebetulan Puan Nor Bani....tiada anak perempuan, kesemua anak-anaknya
lelaki.....dan dari situlah Puan Nor sering memanggil Kakak.....dan sehingga
kehari ini, nama timangan itu berterusan diguna pakai....he3
Kakak pula membasakan Puan Nor dan suami sebagai mama dan papa.
Jika MA pergi kerumah anak MA disana....Kakak tentunya 
tak melepaskan peluang ...pastinya dia akan kerumah mama dan papanya......
Untuk birthday Kakak dikali ini...MA buatkan untuknya...Kek Rainbow
yang resipinya MA skodeng daripada blog Azie Kitchen manakala Azie
 pula kata beliau ambil resipi nie daripada blog Qaseh Honey dan Rahel.....
TQ pada semuanya diatas resipi yang sedaaapppp ini....
Tapi untuk kek Rainbow kali ini MA tidak icingkan dengan 
Krim Mentega saperti yang Azie buat......
Wbp resipi Krim Mentega nie ...just MA abadikan jerr disini ...
sebagai rujukkan MA dimasa akan datang.
Untuk itu mari kita tenguk resipinya........

RAINBOW CAKE
Sumber : Azie Kichen
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 250g mentega
  • 220g tepung kek (ayak dgn 1 sk b. powder) - MA guna selfraising flour jerr
  • 200g gula kaster
  • 4 biji telur gred A
  • 5 sudu besar air susu (guna susu segar) - 75ml
  • 1 sudu kecil essen vanila
  • pewarna yang disukai
Cara- caranya :
  1. Griskan acuan bulat 8". Lapiskan dengan kertas serab minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 170"C.
  2. Pukul mentega dengan gula kaster dengan kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan acuan dan masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil dikacau diikuti air susu dan essen vanila. gaul hingga rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian. Warnakan mengikut warna yang disukai. Bakar adunan selapis demi selapis selama 20 minit.
  6. Selepas kek masak, biarkan sejuk dan barulah dihias dengan krim mentega.
NOTA : Saiz 8" (6 warna), guna hanya 1 1/2 adunan. kalau mahu 7 warna, guna 2 adunan. Saya guna loyang 9", 2 adunan dan 6 warna. (MA guna loyang 8", 1 adunan 5 warna jerr)

KRIM MENTEGA
Resipi : Kompilasi Hidangan Kek/ Chef Noraini Zakaria
Sumber : Azie Kitchen

Bahan-bahannya :
  • 150g mentega
  • 350g krimwell
  • 180g sirap gula/ susu krimer manis
  • 3 sugu besar gula icing
Cara :
  1. Pukul mentega dan krimwell hingga kembang dan gebu selama 10 minit.
  2. Masukkan sirap gula / susu manis dan gula icing.
  3. Pukul lagi hingga sebati, Siap untuk digunakan.
Kek Rainbow nie MA icingkan dengan Cream Cheese...
MA dan Kakak memag suka cheese...
sbb itulah MA memilih Cream Cheese untuk icing kek nie...
Wbp ...huhuhu, entah kenape cheesenya berketul2 dan tidak smooth
MA guna Tatura Cheese.....kerana cheese nie jerr yang ada dirumah.....
Oleh kerana itu....disebabkan krim cheesenya tak smooth...
jadinya...MA icingkan ala kadar jerr....tak semenggah betoi (senonoh).....
mana nak cantik icingnya...sbb nak guna nozel untuk deco...
krim cheesenya tak boleh keluar...melalui nozel ...asyekkan tersekat jerrr
disebabkan cream cheesenya berketul-ketul laa tuuu...
Apa-apa pun hentam jerr lah LABU...asalkan siap..he3

CREAM CHEESE
Oleh : MA

Bahannya :
  • 250g cream cheese
  • 125g gula icing
  • 125g mentega
  • 1/2 sudu kecil jus lemon  
Pukul kesemuanya sampai lincin, baru dibubuhkan jus lemon dan sebatikan. Siap untuk digunakan.

HAPPY BIRTHDAY SAYANG...

1 comment:

  1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

    1.PESUGIHAN PUTIH
    2.UANG KEMBALI
    3.TERANSFER JANIN
    4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

    ReplyDelete