CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 18, 2014

JOM KITA BUAT KARIPAP PUSING

Bismillah pembuka bicara....
Assalamualaikum.... salam ceria...dan apa kyabar semua???
Petang-petang nie anda buat apa yerkk???
Untuk minum petang nie apa kata mai kita buat karipap pusing pulak...
Tak susah mana pun membuatnya...cuma mesti ada kesabaran 
dalam membentuknya...dengan erti kata lain anda perlu mempunyai 
kerajinan yang tinggi dalam membuat dan menggorengkannya....
Bila dah jadi...memanglah sedap karipap pusing nie ..rapuh dan rangup jerrkk...
Pastinya kita nak makan dan makan lagi....tak boleh berhenti...he3
Resipi karipap pusing nie MA ambil dari rumah Azlina @ Terminal Hijrah,
memang banyak resipi karipap pusing nie....tapi cara nie yang MA paling sukai
kerana hasilnya sangat2 memuaskan...banyak lapisan dan sangat2 rangup. 
TQ Azlina..Betul saperti kata Azlina......tak tipu.......
Oh yerrk...lupa pulak bagitau resipi intinya MA tak ikut cara Azlina....sebab intinya 
dah ada dalam simpanan  MA...jadinya MA jalankan projek 
membuat pastrinya mengikut cara Azlina jerr......
Wbp untuk rujukan MA dimasa akan datang makanya MA salinkan juga resipi 
Inti karipap cara Azlina di sini.....untuk inti yang MA gunakan ini sekiranya
ada sesiapa yang ingin melihatnya bolehlah KESINI.. 


KARIPAP PUSING
Sumber : Azlina @Terminal Hijrah
Oleh : MA

Bahan A :
  • 200g tepung gandum
  • 100g shortening (MA guna 50g shortening + 50g majerin)
  • Seculit garam (MA guna 1/8 sk)
Bahan B :
  • 400g tepung gandum
  • 200ml air (MA guna air ais)
  • Secubit garam (MA guna 1/8 sk juga)
Cara Buat Doh A :
  1. Gaul shortening bersama tepung gandum dan masukkan garam.
  2. Uli dengan tangan sehingga betul-betul sebati.
  3. Bahagikan kepada 6 doh kecil, 1 doh bersamaan 50g.
  4. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembab.
Cara Buat Doh B :
  1. Satukan tepung gandum dan garam dan masukkan air sedikit demi sedikit, sambil digaul sehingga menjadi doh.(Apabila dah menjadi doh MA ulikan dengan mesin supaya doh menjadi lincin - woiii tak larat menguli) 
  2. Bahagikan kepada 6 doh kecil dan doh bersamaan dengan 100g.
  3. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembab.
RESIPI INTI KARIPAP
Sumber : Azlina @Terminal Hijrah

Bahan-bahannya :
  • 6 biji ubi kentang dikupas kulitnya dan dipotong dadu kecil2
  • Isi ayam atau daging secukupnya - dicincang kecil2
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 1 labu bawang besar - dipotong dadu
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
Bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 1 sudu besar udang kering (jika suka)
Cara Membuatnya :
  1. Rebus ubi kentang yang dipotong dadu hingga 3/4 empuk .Toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar yang dipotong dadu dan daun kari sehingga layu diikuti bahan kisar, kacaukan dan biarkan sehingga kekuningan.
  3. Kemudian masukkan rempah kari, masukkan sedikit air jika rempah terlalu kering, biarkan rempah garing dulu.
  4. Diikuti dengan isi ayam atau daging, kacau2kan biar sebati dantunggu ayam atau daging betul2 masak.
  5. Masukkan ubi kentang yang telah direbus tadi, kacau biar sebati dengan rempah.
  6. Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula, masak sehingga betul2 kering.
Wokey... disini mai kita tenguk step by step cara membuat karipap pusing....
Gambar A : Doh kecil adalah doh A dan besar adalah doh B
Gambar B : Letakkan doh A betul-betul ditengah doh B
Gambar C : Tutupkan doh A dengan doh B
Gambar D : Semua doh A dah selesai dibalutkan dengan doh B
Gambar E : Ambil doh tadi dan canaikan memanjang serta potongkan ditengah2nya
Gambar F : Gulungkan doh secara menyerong dan memanjang....pastikan 
gulungannya kemas dan padat.  
Gambar G : Baginilah bentuk doh yang sudah siap digulung sepenuhnya.
Rehatkan doh sebentar..tutup dengan tuala yang lembab supaya doh tidak kering.
Gambar H : Ambil satu doh dan canaikan memanjang, 
kemudian gulungkan doh kemas-kemas.
Gambar I : Doh yang telah bergulung dibahagikan 4 bahagian.
Gambar J : Potongkan doh dengan ketebalan yang sama.
Gambar K : Canaikan doh yang telah dipotongkan tadi.
Gambar L : Inti yang disediakan untuk dimasukkan dalam pasteri karipap
Gambar M : Karipap yang telah diklim dan dikemaskan tepinya. 

Karipap pusing yang telah siap digorengkan...
Tunggu apa lagi mai kita makann....

Karipap pusing yang telah digoreng separuh masak
untuk difrozenkan....

No comments:

Post a Comment