Bismillah pembuka bicara......
Assalamualaikum......salam sayang serta salam sejahtera untuk anda semua yang sudi berkunjung ke dapur MA ini. Walau pun tuan rumahnya saperti biskut cipmore......sekejap ada dan sekejap tak derr.....
Dah lama juga MA tak mengupdate .....Bukan kerana apa-apa ...yerrlah cuti-cuti sekolah nie....
makanya MA mengambil kesempatan untuk turun ke Shah Alam.....jadinya saperti biasa kalau berjalan.....huhuhu pastinya laptop nie tak berusik......
Pagi semalam MA ada masakkan Ikan Cencaru Sumbat.....dah lama sekali tak buat resipi nie....
Teringin pula, kebetulan semasa kepasar semalam, banyak pula ikan cencarunya ....cantik-cantik pulak tuu....apa lagi MA rembatlah 2 ekor untuk dibuat resipi nie.....Okey...mai kita tenguk resipi yang sampoi nie.......
IKAN CENCARU SUMBAT
Oleh : MA
Bahan-bahannya :
- 2 ekur ikan cencaru - dibelah belakang
- 6 biji bawang merah*
- 3 biji bawang putih*
- 2 biji cili merah*
- 6 biji cili padi* (boleh ditambah jika suka pedas)
- 2 sudu besar cili kering* (yang telah dikisar halus)
- 3 sudu besar air asam jawa*
- 1/2 sudu teh pati ayam*
- Sedikit belacan*
- Garam
- Gula
- Sedikit minyak (Cuma guna sedikit jerr...sbb MA bakar)
Cara-caranya :
- Ikan cencaru dibelah belakang, bersih dan toskan.
- Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * (boleh juga diblander)
- Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan-bahan yang telah di tumbuk tadi sehingga sedikit garing.
- Masukkan garam dan gula serta sesuaikan rasanya dengan citarasa kita.
- Bila sudah garing, matikan api dapur. Sejukkan sebentar.
- Masukkan bahan-bahan yang telah ditumiskan tadi kedalam ikan cencaru.
- Letakan sedikit minyak kedalam pemanggang ajaib, susunkan ikan cencaru yang telah disumbat dengan sambal tadi.
- Bakarlah selama 20 minit. Setiap 5 minit terbalikkan ikan tersebut.
- Siap untuk dihidangkan.
Sedapnya...... versi bakar memang kegemaran saya! Kalau dapat sekor memang habis ratah sampai ke kepalanya ni...
ReplyDeleteBetul tu Amie....MA juga suka versi bakar....apa tah lagi senang sekali kalau buat cara nie...
Deletetak payah guna minyak banyak.....masok jerr dalam pemanggang ajaib...
Versi oarang rajin nie...hehehe :D
sedap resepi ikan sumbat ni besttttt...rugi kalau tak cuba
ReplyDeleteSy dh try buat..sedap2..thanks for the recepi
ReplyDeleteResipi yang 👍👍👍👍
ReplyDeletesedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
ReplyDeleteTerima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/
Baru buat Ari nie , tnggu bakar jap lagi. . Hehhe
ReplyDelete