Cream puff nie juga memang favorite anak MA si Bongsu dan anak dara MA si Angah, tapi si Bongsu le yang selalu berpeluang untuk menikmatinya........
Si Angah sekali sekala je sbb dia duduk berjauhan dari MA.
MA kalau buat cream puff nie, selalu ikut resepi daripada chef Azli Razali aje.......untuk krim pasterinya MA selalu ikut resepi yang MA belajar semasa di Shah Alam dulu.
Ok le..... apelagi mari kita cuba resepi ini, jangan risau pasti elok menjadinya dan MA gerenti pasti berpuas hati.
Makan masa sejuk2 memang sedap......betul kata chef Azli Razali.
Disini MA salinkan balik resepinya, terima kasih pada chef Azli Razali kerana sudi share resepi cream puff ini, siap dengan tip-tip penting lagi utk mendapat cream puff yang gebu dan berongga didalamnya.
CREAM PUFF
Bahan-bahannya :
Sumber : Dari dapur Azli Razali blogspot.com
100g majerin (MA guna buttercup je)
250ml air
1 sudu besar gula (MA guna gula kaster)
75g tepung halus (tepung superfine)*
75g tepung gandum biasa (MA guna tepung gandum cap sauh)*
3 biji telor gred A
Tepung yang bertanda * hendak le diayak
Cara membuatnya:
- Panaskan oven pada suhu 220 darjah C
- Satukan marjerin, air dan gula dalam periok. (MA gunakan kuali je). Panaskan hingga majerin cair.
- Selepas ia mula mendidih , terus masukkan tepung. Kacau hingga pantas sahinggaia kurang melekat pada dinding periok.Konsistensi perlulah kental, biarkan adunan sejuk.
- Bila adunan telah sejuk baru masukkan telur satu persatu. Kacau sehingga rata dahulu sebelum dimasukkan telur seterusnya.
- Guna bag paiping, dan paipkan mengikut bentuk yang anda suka, diatas dulang yang telah disapu marjerin.
- Renjiskan diatas choux pasteri yang telah di paipkan dengan sedikit air.
- Masukkan didalam oven selama 15 minit dengan suhu 220C, kemudian turunkan suhu oven kepada 190C dan teruskan membakar selama 15 minit lagi atau pun sahingga keperangan.
- Sejukan dulu cream puff, kemudian baru boleh di bubuh Krim pasterinya.
Bersama ini juga MA sertakan Krim pasterinya yang selalu MA gunakan kalau MA buat cream puff nie
KRIM PASTERI
Bahan-bahannya :
Sumber : MA belajar ngan cikgu Nor'aini Ahmad
500ml susu UHT
2 biji telur gred A
25g tepung kastad
25g tepungjagung
100g gula kaster
1-2 titik essen vanila
Kaedah menyediakan nya :
- Masak susu dengan saedikit gula, panaskan
- Bancuh telur, gula, tepung kastad, tepung jagung, essen vanila dan sadikit susu.
- Aapabila susu sudah mendidih, masukkan adunan telur dan kacau hingga masak dan sedikit pekat.
* Kalau buat 2 adunan, boleh dapat 76 biji menggunakan acuan kecil
Kalau buat buat 1 adunan, boleh dapat 18 biji kalau menggunkan acuan besar.
Update pada : 22.04.2014
Inilah nozel yang selalu MA gunakan untuk
membuat cream puff
Salam MamaAna..
ReplyDeleteWah! Nampak sedap....tak pernah buat. Nanti boleh lah cuba..
Wkumsalam...
ReplyDeleteMemang sedap dek....gebu, buat jangan tak buat dek....nanti dah buat bagitau ye....sedap tak ?
Salam mamaana....cream puff ni memang kegemaran saya...tapi saya x pernah buat...boleh tak mamaana tunjukkan satu contoh piping yang mama gunakan ......he...he..
ReplyDeleteWkumsalam Salbiah...tkasih kerana sudi bertandang kesini. Cubalah...resipi nie....Untuk buat cream puff nie...Mama selalu gunakan nozel no 829 untuk cream puff yang besar spt gambar diatas tu....untuk cream puff yang kecil pula mama selalu gunakan nozel no 4FT....Salbiah pi jerr kat kedai bakery dan minta no nozel yang mama nyatakan tu....pasti sama. Untuk piping bag pula selalunya mama gunakan piping bag size L. Selamat mencuba....
DeleteWbp nanti kalu mama senang. insyaAllah akan mama updatekan disini gambar nozel yang mama gunapakai yerr.....tapi mama takut xclear jerr gambarnya nanti....yoo laa mama xder kamera yang canggih .....
Salam.... Nk penjelasan skit boleh? Sy x phm sgt cara buat cream puff no 6 tue.....
ReplyDeleteWkumsalam.....untuk penjelasan no 6 tuuu.....mama selalu buatkan.... terlebih dahulu masukkan air didalam botol pemancut ...apabila nak dibakarkan cream puff tu sebelum masukkan kedalam oven.....kita pancutkan air/ renjiskan air (sedikit jerr) diatas cream puff tuu.....tujuan untuk mendapatkan rongga pada cream puff bila dah dibakar nanti.
DeleteNanti kalu senang mama updatekan gambar botol tu yerr.....Selamat mencuba, semoga berjaya dan berpuas hati.