CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, October 7, 2013

SAMBAL MERAH PADANG

Salam....kali ini  MA nak kongsikan cara membuat Sambal Merah Padang pula. Sambal nie sedap dimakan dengan nasi panas-panas. Resepi nie dah lama MA simpan & sering sekali membuatnya untuk membuka selera......apatah lagi kalau dimakan dengan ikan pekasam.....pegghhhh tak ingat dunia......
Pasti bertamboh-tamboh nasinya.....tak boleh nak diet dah.....
Resepi nie MA dapat ketika masih bekerja dahulu, daripada kak Neko yang bekerja dioffice kami. Terima kasih pada beliau yang sudi berkongsi resipi ini......dulu cuma dia berikan bahan-bahannya saja, tapi MA telah olahkan sendiri bagi menepati citrasa MA.
Mari kita tenguk resepi yang simple nie........



SAMBAL MERAH PADANG
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 250g cili merah- dipotong 3
  • 4-5 biji cili padi (boleh ditambah jika suka pedas)
  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato - belah 4 (tomato kecil sahaja)
  • Garam secukupnya
  • Gula secukupnya
  • 2 biji limau kasturi - diambil jusnya
  • Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya :

  1. Campurkan cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih & tomato dalam satu bekas. Kukuskan selama 5-10 minit.
  2. Setelah dikukus, sejukkan sebentar & lenyek-lenyekkan saja dengan lesung batu, tak perlu lumat pun.
  3. Panaskan minyak, tumis sambal hingga layu & harum baunya.
  4. Tambah garam, gula & air jus limau kasturi. kacau hingga sebati.
  5. Masak hingga sambal garing sedikit & harum.
  6. Angkat & hidangkan.

Mai kita cuba buat......
Senang jee....

No comments:

Post a Comment