Bila dia bagi tau.......rasanya tak le susah sangat simple je rupenya.
Ceritanya dia pun ambil resepi nie daripada anaknya yang satu masa dulu belajar di Yaman. Resepi nie resepi daripada kawan anaknya yang maknya ajarkan semasa anaknya berjauhan nun di Yaman jugak.
Jangan buang masa mai kita tengok resepi nya ye........
Kalau kawan-kawan nak cuba, jangan risau tak le susah sangat cara penyediaan nya. Nama asal masakan nie MA tak tahu, tapi nama nie je yang MA rasa bersesuaian ngan masakan nie, jadi MA gunakan lah nama nie...........hentam saje le labu........hihihi
AYAM MASAK JINTAN
Sumber : Adik MA Rozita
Olahan : MA sendiri
Bahan-bahannya :
6 ketul kepak ayam (isi ayam nie terpulang pada citarasa masing-masing)
1 labu bawang besar*]
2 ulas bawang puteh*] Di blender halus
6-8 biji cili padi - di titikkan saje (ini MA tambahkan)
1 sudu teh serbuk lada hitam#
1 sudu teh serbuk jintan manis#
1/2 sudu teh serbuk jintan puteh#
1 sudu besar sos tiram#
2 sudu besar kicap manis#
1 batang serai - di titik
1 biji buah tomato - dibelah 6 (ini MA tambahkan )
Sadikit garam & perasa ayam
Sedikit gula
Minyak untuk memasak
( Kalau suka pedas tambahkan dengan 1sudu besar cili giling)
Cara-caranya :
- Bersihkan kepak ayam dan potong kepada 2 atau 3 bahagian
- Camporkan bahan -bahan yang bertanda # dengan bawang yang telah di blender. Sebatikan
- Bahan-bahan no 2 di lumurkan kepada ketulan ayam, perapkan selama 1 jam se elok-eloknya, supaya bahan-bahan sebati dengan ayam.
- Panaskan minyak dan masukan ayam yang telah di perap tadi bersama-sama serai dan cili padi.
- Renehkan ayam ini dengan api perlahan dan tutupkan sebentar kuali dengan tudung supaya ayam masak dengan elok. Masukan buah tomato yang telah di potong.
- Bila masakan telah pekat sedikit masukkan garam, gula & perasa ayam. Kacau sebatikan.
- Rasa masakan supaya bersesuaian dengan citarasa kita.
- Tutup api dan boleh le di hidang.
No comments:
Post a Comment