CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, November 12, 2013

PENGAT LABU...UNTUK SARAPAN PETANG

Salam sejahtera......apa kyabar semua ???
Untuk kesekian kalinya MA N3kan Pengat Labu pula. Resipi nie sampoi je....dah lama juga buatnya ...tapi tak berkesempatan nak update....biasalah MA sekarang nie jarang-jarang sekali mengadap laptop.....
Wbp blog nie masih lagi menjadi blog kesayangan MA.....bila masa terluang akan MA updatekannya......
Pengat Labu nie MA buatkan untuk sarapan petang minggu kami yang baru berlalu.....ketika My Yanti balik bercuti ke Ipoh baru-baru nie.....
Lebihan labu yang MA belikan untuk dibuat Masak Lemak Labu yang memang kegemaran My Yanti....

Khasiat Labu Kuning Untuk Kesehatan

Buah labu ini adalah salah satu makanan kegemaran Rasulullah SAW
Aishah RA berkata : Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : "Hai Aishah apabila kau masak gulai, maka perbanyakkan lah dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka " Beliau suka kepada buah labu & mengatakan : " Bahawa labu itu pohon saudaraku Yunus AS".

KASIAT BUAH LABU :

  1. VITAMIN A : Labu kuning adalah salah satu bahan yang digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah Vitamin A yang memungkinkan kita sering dijangkiti sebarang jenis penyakit.
  2. KULIT HALUS BERSERI : Sekiranya anda mengidam kulit yang halus & berseri, amalan memakan buah labu adalah jawapannya.
  3. ANTIOKSIDA : Amalan memakan buah labu juga baik kerana ia bertindak saperti antioksida yang memperlahankan proses penuaan serta memperbaiki sel-sel dalam badan yang telah rosak.
  4. RABUN MALAM : Sealain masalah kulit kusam yang tak bermaya, buah labu juga baik bagi anda yang mempunyai masalah rabun malam . Bagi yang mempunyai masalah ketidak seimbangi gula dalam darah juga digalakkan  agar memakan labu sekerap yang boleh.
  5. MASALAH PARU-PARU : Buah labu baik untuk dimakan sekiranya anda mengalami masalah pembengkakkan sendi & masalah paru-paru.Mudah sahaja ambil bijinya & dikisar kemudian dicampur dengan jus lobak merah sebelum diminum. Rasa kelat biji labu tidak akan terasa malah lebih enak & memudahkan untuk anda meminumnya.

Wallahu'alam.......
Sumber : salamsejahtera66.blogspot.com

Khasiat Labu Kuning Untuk Kesehatan

LABU KUNING juga sangat baik untuk kesihatan ginjal & jantung & mampu mencegah penuaan, kerana mengandungi antioksida untuk mengubati bisul & sebagai pencahar urin telah dikenal lama. Isi buah labu mengandungi alkaloid berguna sebagai anti kanser, yang sangat baik bagi mencegah serangan sel kanser. Kasiat buah labu untuk perawatan kulit, mencegah tulang koropos & meningkatkan kekebalan/ daya tahan tubuh. Untuk kecantikkan pula, labu juga dapat mengurangi munculnya pigmentasi wajah, pencegahan & perubatan jerawat.

Sampai disini perbincangan  kasiat labu untuk tubuh kita. Mari kita beralih pada resipi pula....... 
Okeylah walau pun masakkannya sampoi je.....tapi MA N3kan disini untuk rujukkan anak-anak yang masih baru berjinak dengan dunia masakkan......
Saperti biasa jom kita jenguk resipinya.......


PENGAT LABU
Oleh : MA

Bahan-bahannya : 
  • 1/2 biji labu manis - dipotong kecil-kecil
  • 2 biji ubi keledek (saiz kecil) - dipotong dadu
  • 1/4 cawan biji sagu
  • 11/2 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan gula (ikut kemanisan yang disukai)
  • 1/8 sudu teh garam
  • 2 helai daun pandan - disiat & disimpulkan.

Cara Membuatnya :
  1. Bersihkan labu manis buangkan kulit  & potong kecil-kecil, bersih & toskan
  2. Ubi keledek dibuang kulit & dipotong dadu, dibersihkan & di toskan juga.
  3. Masukkan labu & ubi keledek kedalam periuk, masukkan daun pandan.
  4. Masukkan separuh daripada santan & tuangkan sedikit air, masakkan atas api sehingga mendidih serta sedikit empuk. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
  5. Masukkan biji sagu yang telah dibersihkan sebentar. Kacau selalu supaya biji sagu tidak berketul.
  6. Masukkan juga gula serta garam seta lebihan santan tadi. 
  7. Kacau sehingga ubi & labu empuk serta sagu elok masaknya..
  8. Matikan api & bolehlah dihidangkan.


Ini dia Pengat Labu telah pun siap terhidang...
Tunggu nak makan je.....


No comments:

Post a Comment