CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 22, 2013

KEK VELVET OMBAK BERALUN (KUKUS)

Salam sejahtera semua kawan & taulan serta pengunjung setia MA..... Betul ke ada pengunjung setia....perasannn MA nie !!!
Malam semalam MA buatkan kek kukus nie. Kek kukus nie memang kegemaran MA....
Sebenarnya kek nie dah selalu buat....tapi baru sekarang berkesempatan untuk snap gambarnya....
Kek nie MA buatkan untuk sibongsu....kerana disekolahnya.... petang semalam ada jamuan hariraya.
MA suka dengan kejadian kek nie....cantik & menarik warnanya. Terima kasih padaYatie dari "Sinar Kehidupanku" kerana MA ambil resepinya dari blog Yatie.....kata Yatie resepi asalnya daripada K.Fida@MyResipi. Terima kasih juga pada K.Fida kerana sudi berkongsi resepi nie. Ramai dah bloggers lain membuatnya....MA juga tak ketinggalan, tapi baru sekarang dapat tayangkan, biasalah no foto no resipi.....hehehe
Pada kawan-kawan yang belum mencuba membuat Kek Velvet Ombak Beralun nie.....cuba le nanti, pasti takkan menyesal...malah rasanya pun sedap sangat, disamping kejadiannya yang cantik....
Okeyle...mai kita tengok resipinya.....



KEK VELVET OMBAK BERALUN (KUKUS)
Oleh : MamaAna


Bahan-bahan (Loyang 9x6x3/ 10x7x3) - MA guna loyang 10x10x4

5 biji telur gred A (yang disejukkan dalam peti ais)
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum*- MA guna tepung Rose/Superfine
1 sudu kecil baiking powder*(*diayak sekali)
1 sudu besar ovellete
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil essen vanila
1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150ml)
10 sudu besar mentega cair (100g)
Pewarna orange, hijau, kuning & merah atau warna2 pilihan ikut suka
Secukup serbuk koko atau serbuk mila (boleh dicampurkan kedua-dua sekali)

Cara-caranya :

  1. Panaskan kukusan. Loyang dialas kertas & digris sekeliling.
  2. Campurkan semua bahan kecuali mentega & pewarna & pukul hingga kembang.
  3. Masukkan mentega cair & kaup-kaupkan adunan hingga rata.
  4. Bahagikan adunan kepada empat bahagian & warnakan. (MA timbang 250g++ tiap-tiap satu warna)
  5. Ratakan adunan berwarna pertama didalam loyang - Ayak serbuk koko diatas lapisan pertama rata-rata hingga menutupi lapisan pertama tadi.
  6. Tindihkan adunan berwarna kedua diatas lapisan koko dengan kemas. Bagi memudahkan gunakan sudu makan & tompok-tompokkan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko. Tabur lagi serbuk koko rata-rata. Ulangi melapisa & menabur serbuk koko untuk lapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur dengan serbuk koko.
  7. Tutup loyang kemas-kemas dengan aluminium foil yang telah disapu mentega. Kukus selama 45 minit.
  8. Apabila masak, buka segera aluminium foil. Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak. Biarkan kek 5 minit didalam loyang.
  9. Tangkupkan loyang & sejukkan kek diatas redai.
  10. Biar kek benar-benar sejuk & bolehlah dipotong & dihidangkan.



Kejadian keknya cantik sekali
Mai kita buat...
Sedappp...pasti tak menyesal


KUZI KAMBING

Salam....
Dah lama MA teringin nak mencuba masak Kuzi nie.... tapi yelah, terlalu susah nak mencari rempahnya disebelah sini.....huhuhu
Kalau di Pantai Timur mungkin senang........
Semalam MA tawakalkan diri mencari dengan pertolongan siapa lagi, kalau bukan Cik Google....he3x
Alhamdulillah .....sekarang nie kan dunia tanpa sempadan, semuanya dihujung jari kita je.....
Rajin dengan tak rajin je untuk kita melayari pencarian itu.
Oleh kerana semalam tahap maximum, keinginan MA untuk merasa masakkan Kuzi nie.....maka MA pun cubalah mencari resepinya .....
Kebetulan dah lama sekali MA tak makan daging kambing.... jadi MA cubalah memasak Kuzi Kambing. Daging kambing nie MA beli diTesco ......pada mulanya memang teragak-ragak juga nak membeli daging kambing ini, risau takut-takut My hubby sakit lak....
Tapi yelah, spt MA juga My hubby pun peminat tegar daging kambing .....bila MA suarakan takut nak beli daging kambing pasal dia......cepat-cepat My Hubby mencelah, belikan aje....nanti tau le dia menguruskannya........apa yang nak diurus tak tau le....hihihi
Oleh yang demikian MA belikanlah daging kambing tu.....memang tujuan asal nak buatkan Kuzi Kambing......
Cari punya cari terjumpe le MA resepi Kuzi nie, tapi Kuzi Ayam....MA gantikan je dengan Kuzi Kambing. Memandangkan ada disertakan resepi rempahnya, maka MA pun cuba lah membuat mengikut panduan resipi ini, walau pun tanpa Caber. Terima kasih kepada Myresipi @ Zaliana.
Kuzi nie memang sedap...cuma dilain kali kalau MA rasa nak membuatnya lagi....pasti MA pedaskan sikit.
Mari kita tenguk resepinya.....




KUZI AYAM.....MA gantikan dengan Kuzi Kambing

Bahan-bahannya : (untuk 6-8 orang)

Bahan A (Rempah)

1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
6 kuntum bunga cengkih
1" kulit kayu manis
4 biji buah pelaga - sila buang kulit & ambil bijinya sahaja
1 kuntum Caber
2 kuntum bunga lawang

Bahan B

800g - 1kg ayam
Sedikit saffron
2 ulas bawang putih
1 sudu besar garam
1" halia
Minyak sapi untuk menggoreng

Bahan C

150g bawang besar
20g kepingan badam
1/2 cawan kacang tanah - (MA tak guna pun)
40g kismis hitam
1 ketul hati ayam - rebus dahulu

Bahan D

3 hiris lengkuas
2 hiris halia
1 batang serai
1 biji limau nipis
2 ulas bawang putih
200ml susu sejat
Sedikit saffron
1/2 cawan penyukat sos tomato
700ml air
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula

Cara-caranya :

  1. Sediakan bahan rempah di A. Basuh bersih didalam tapis. Kemudian goreng kering/ sangai didalam kuali.
  2. Kisar rempah tadi dengan pengisar kering boleh juga ditumbuk hingga halus. Sebagai panduan berat rempah yang dapat ialah anggaran sebanyak 10g.
  3. Bahan di B - saffron, bawang putih, halia ditumbuk. Kemudian dilumurkan kepada ayam. Perap seketika. Kemudian gorengkan ayam menggunakan minyak sapi. Goreng separuh masak sahaja.
  4. Semua bahan C hendaklah digoreng. Goreng mengikut turutan - mula-mula goreng bawang besar. Kemudian diikuti badam, kacang tanah, kismis & hati ayam. Satelah digoreng hati ayam potong dadu.
  5. Tumbuk badam bersama bawang goreng. Kacang tanah ditumbuk kasar.
  6. Campurkan rempah di A, susu sejat, bawang besar & badam tumbuk, limau nipis, sos tomato & saffron. Gaul rata didalam sebuah bekas.
  7. Panaskan minyak sapi tumis bawang putih, halia, lengkuas & serai. Kemudian masukkan semua campuran di no 6. Masukkan sedikit air biarkan mengelegak. Masukkan garam & gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
  8. Masukkan baki air. Kemudian masukkan kacang tanah, kismis & hati ayam. Tambahkan air lagi jika kuah terlalu pekat. Imbangkan rasa manis & masinnya. Sedia untuk dihidang dengan nasi, roti jala atau bun.
Peringatan Untuk MA :

* Untuk Kuzi Kambing nie, daging kambing tu MA rebuskan je sehingga empuk dengan
   bahan B tanpa menggoreng daging kambing tu. Kalau orang Kelantan, MA diberitahu
   daging kambing tu dilumurkan dengan garam kunyit & digorengkan dulu.
* Untuk memedasnya MA masukkan 10 biji cili padi diketuk, & masukkan dicara memasak
   no 7. Dilainkali MA nak masukkan cili kering giling pulak. Kalau ada rempah kuzi
   sebuk segera....ini semua tak payah dimasukkan.


Kuzi Kambing
dah sedia dihidangkan
JEMPUT MAKAN.


Wednesday, August 21, 2013

KERABU EPAL HIJAU

Salam.....
Dah lama MA tak membuat kerabu Epal Hijau nie.....dulu boleh dikatakan selang sehari MA akan buat kerabu nie.....
Kebetulan semalam pagi MA ke pasar....ternampak epal jadi barulah MA teringatkan kerabu Epal yang selalu MA buatkan dulu....
Apa lagi MA rembatlah epal-epal tu...... 6 biji RM10.00 & MA belikan juga bahan-bahan lainnya.
Sedap kerabu nie....apatah lagi kalau disejukkan dalam peti ais......Laaa tak terasa, bila mengadapnya, sekejap je habis....apa lagi meratahlah.
Resepi kerabu nie MA ambil drp buku 365  Resipi Istimewa Chef Hanieliza (1 hari 1 Resipi), MA suka resipi-resipi Chef Hanieliza yang ada dalam buku nie.....semuanya simple & senang dimasak.
Terima Kasih pada Chef diatas pekongsian ilmu ini.
Mari kita tenguk resepinya......



KERABU EPAL HIJAU
Sumber : Buku 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza

Bahan-bahannya :

2 biji Epal Hijau
1/2 batang lobak merah
2 biji cili merah
2 biji cili hijau (MA tak masukkan pun)
1 labu bawang besar
1 kuntum bunga kantan
1 pokok daun ketumbar
1 biji lemon (diambil  jusnya) - MA guna 2 biji limau kasturi je.
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa

Cara Membuat :
  1. Epal & lobak merah disagat  ataupun diracik panjang.
  2. Semua bahan lain dihiris.
  3. Gaulkan semua bahan & tuangkan jus lemon.
  4. Kacau rata & rasakan masamnya.
  5. Sedia dihidangkan.
*MA sejukkan kerabu ini sebentar dalam peti ais untuk enak dimakan atau pun diratah.


Ini bahan-bahan yang MA
sediakan & dihiriskan
untuk dicampurkan dalam
KERABU EPAL HIJAU



BERGEDIL DAGING AYAM

Asalamualaikum.....selamat pagi  & salam sejahtera....
Semalam MA buatkan Bergedil Daging Ayam, terlalu teringin MA nak makan bergedil ....Jadi MA pun berusaha membuatnya.... Semua bahan-bahan bergedil  kebanyakkannya ada dirumah, & kebetulan pada paginya MA keluar kepasar membeli bahan-bahan untuk dimasak. Masa tu MA tak teringat pun nak buat bergedil ...... Nasib baikle, masa teringat nak buat bergedil tu.... tenguk bahan-bahan pun ada.....apa lagi jalankanlah projeknya....
Buat bergedil nie taklah susah sangat, bergedil nie pun dah selalu MA buatkan....tapi yelah belum disiarkan sbb asyik lupe je nak snap gambarnya.....
Baru semalam.....tak lupa, hehehe....Biasalah tu, selalu buat bergedil nie tak le banyak-banyak, sbb bahan-bahannya apa yang ada kat rumah je....kerana masa membuatnya tak pun dirancang....jadi selalunya dapat le sikit-sikit ....lebih kurang dalam 8-10 ketul kecil-kecil je.....
MA suka makan bergedil nie dengan nasi panas-panas ..... atau ratah jek...
Tapi bagi anda yang rajin, bergedil nie sedap dimakan dengan bihun soto, kombinasi yang sesuai & serasi.....
Resepi bergedil nie MA ambil dari berbagai-bagai sumber & diolah mengikut citarasa MA sendiri.
Bagi anda yang ingin mencubanya, jadi mai kita tenguk resipinya ....


BERGEDIL DAGING AYAM
Resipi diolah oleh : MA

Bahan-bahannya :

250g daging ayam cincang (MA guna daging ayam jenama Ramli)
4 biji kentang sederhana besar - dibuang kulit, rebus & dilenyek
1/2 cawan bawang goreng - seeloknya bawang yang digoreng sendiri, tak main le bawang goreng segera tu ye.
1 sudu teh lada hitam*
1/4 sudu teh jintan manis*
1/4 sudu teh jintan putih*(*bahan ini dibersih, disangai & ditumbuk halus/ diblander kering)
Sedikit daun sup & bawang - dipotong halus
Garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur ayam - dipukul
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

  1. Gaulkan semua bahan kecuali telur & minyak. Sesuaikan rasanya dengan citarasa kita.
  2. Bentukkan adunan supaya menjadi bulat & leper. Buat sampai habis adunan.
  3. Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila di goreng. Kemudian celupkan bergedil yang telah dibentuk tadi kedalam telur yang telah dipukul, kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan diterbalikkan bergedil sehingga ia betul-betul kuning & garing. InsyaAllah bergedil tidak pecah & gorengannya pun lawa.
  4. Angkat & tuskan bergedil dengan kitchen tissue.
  5. Sedia dihidangkan.