CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 21, 2013

BERGEDIL DAGING AYAM

Asalamualaikum.....selamat pagi  & salam sejahtera....
Semalam MA buatkan Bergedil Daging Ayam, terlalu teringin MA nak makan bergedil ....Jadi MA pun berusaha membuatnya.... Semua bahan-bahan bergedil  kebanyakkannya ada dirumah, & kebetulan pada paginya MA keluar kepasar membeli bahan-bahan untuk dimasak. Masa tu MA tak teringat pun nak buat bergedil ...... Nasib baikle, masa teringat nak buat bergedil tu.... tenguk bahan-bahan pun ada.....apa lagi jalankanlah projeknya....
Buat bergedil nie taklah susah sangat, bergedil nie pun dah selalu MA buatkan....tapi yelah belum disiarkan sbb asyik lupe je nak snap gambarnya.....
Baru semalam.....tak lupa, hehehe....Biasalah tu, selalu buat bergedil nie tak le banyak-banyak, sbb bahan-bahannya apa yang ada kat rumah je....kerana masa membuatnya tak pun dirancang....jadi selalunya dapat le sikit-sikit ....lebih kurang dalam 8-10 ketul kecil-kecil je.....
MA suka makan bergedil nie dengan nasi panas-panas ..... atau ratah jek...
Tapi bagi anda yang rajin, bergedil nie sedap dimakan dengan bihun soto, kombinasi yang sesuai & serasi.....
Resepi bergedil nie MA ambil dari berbagai-bagai sumber & diolah mengikut citarasa MA sendiri.
Bagi anda yang ingin mencubanya, jadi mai kita tenguk resipinya ....


BERGEDIL DAGING AYAM
Resipi diolah oleh : MA

Bahan-bahannya :

250g daging ayam cincang (MA guna daging ayam jenama Ramli)
4 biji kentang sederhana besar - dibuang kulit, rebus & dilenyek
1/2 cawan bawang goreng - seeloknya bawang yang digoreng sendiri, tak main le bawang goreng segera tu ye.
1 sudu teh lada hitam*
1/4 sudu teh jintan manis*
1/4 sudu teh jintan putih*(*bahan ini dibersih, disangai & ditumbuk halus/ diblander kering)
Sedikit daun sup & bawang - dipotong halus
Garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur ayam - dipukul
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

  1. Gaulkan semua bahan kecuali telur & minyak. Sesuaikan rasanya dengan citarasa kita.
  2. Bentukkan adunan supaya menjadi bulat & leper. Buat sampai habis adunan.
  3. Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila di goreng. Kemudian celupkan bergedil yang telah dibentuk tadi kedalam telur yang telah dipukul, kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan diterbalikkan bergedil sehingga ia betul-betul kuning & garing. InsyaAllah bergedil tidak pecah & gorengannya pun lawa.
  4. Angkat & tuskan bergedil dengan kitchen tissue.
  5. Sedia dihidangkan. 




No comments:

Post a Comment