Bismillah...selamat petang semua.
Alhamdulillah, hari niee 22 hari dah kita berpuasa, xlama lg nak raya...
Aduiii....anda tentu dah mula buat biskut raya atau pun dah siap sedia menempah biskut raya. MA baru hari nie nak cuba mula buat biskutnya...
Hihihi tahun niee xbyk MA nak buat, cuma nak buat 2 jenis jerr...yg lain2nya anak bawa balik nanti......
Itu pun sbb MA nak hantar kerumah mak...
Hari niee MA nak buat Biskut Kristal Cinta, hihihi sesiapa dlm hati ada taman boleh lerr mencubanya. Nama biskut pun dah ngam ngan orang2 yg tgh bercintan..
Dulu MA penah buat juga biskut niee...tp dulu tuu ikut resipi citarasawan...nama biskutnya masa tuu Biskut Kristal Ball...apa2 ajerr lerr...biskutnya masih sama tapi rasanya mungkin ada kelainan sikit...
Resipi kali ini...MA ambil drp fb Azlina Ina Fans, terima kasih pd beliau kerana sudi berkongsi resipi. Kata Azlina biskut niee rangup2 manja, sweet2 manja & comey2 manja. Apa2 pun yg penting biskut niee sedap bangat & membuatnya pun mudah tahap gaban katanya. Hihihi memang betul pun..MA sendiri dah cuba buat & dah pun merasanya masa berbuka tadi...
Okey lerr dengan xmelengahkan masa, jom cikedot resipi laju2...
Tapi maaf lerr MA derhaka sikit pd resipinya....jgn marahhhh
BISKUT KRISTAL CINTA
Olahan : MA
Sukatannya :
- 125g atau 1/2 cawan buttercup
- 125g atau 1/2 cawan minyak sapi QBB
- 125g atau 1/2 cawan atau boleh juga guna 3/4 cawan gula ( tapi MA cuma guna 1/2 cawan jerr sbb luar nanti dah letak gula halus lagi kann )
- 1 sudu teh essen vanila
- 30g serbuk badam / serbuk susu (tenguk bajet kau orang)
- 285g atau 21/4 cawan tepung gandum
Cara membuatnya ada pd setiap gambar....
Campurkan semua bahan2 buttercup, minyak sapi, gula & essen vanila dlm satu bekas & kacau bahan2 tersebut ngan senduk kayu hingga sebati. MA guna mixer jerr...xkuasa teman nak mengacau teruk2 ngan senduk kayu dibulan puasa niee.
Bila dah jadi macam niee adunan tuu...masukkan serbuk badam / serbuk susu sebatikan, kemudian masukkan tepung gandum sedikit2 dulu sambil di uli. Sukatan tepung ini tertakluk pada individu - ada yg selesa doh sedikit keras, maka habiskan lerr sukatan tepung tuu / boleh jgk ditambah tepungnya mengikut keselesaan masing2. 285g tuu maknanya utk keselesaan MA...
so asalkan dia jadi doh yg selesa & boleh dibentuk...dahh ok. MA simoan sebentar doh niee dlm peti ais kira2 20 minit, supaya dohnya keras sikit...
Sebelum MA lupa bgitau....serbuk badam tuu MA sangaikan sikit atas api, sebelum dimasukkan dalam adunan mentega tuu...tunggu serbuk badam tuu sejuk dulu...
Masukkan serbuk badam & tepung . Kacau sebatiikan ...Macam tuu lerr rupanya.....Maaf lerr...gambar dohnya terlupa nak snap lak...huhhu
Sebelum MA lupa bgitau....serbuk badam tuu MA sangaikan sikit atas api, sebelum dimasukkan dalam adunan mentega tuu...tunggu serbuk badam tuu sejuk dulu...
Masukkan serbuk badam & tepung . Kacau sebatiikan ...Macam tuu lerr rupanya.....Maaf lerr...gambar dohnya terlupa nak snap lak...huhhu
Sekarang asingkan doh kepada 3 bahagian ( 1 bahagian beratnya > 241g ) & letakkan warna.....hijau, merah & kuning.
Spare tepung gandum sikit, sbb lepas letak warna cecair, doh ini akan jadi lembik sikit. Okey lerr... kalau rasa lembik tambah sikit tepung sambil di uli bagi rata.
Okey ambik semua warna sikit2 & bulat2kan lerr. Besar kecil bulatnya mengikut citarasa masing2. Kalau yg membuatnya orang gemok, bulatnya pun mesti lerr gemok sikit...hahaha...
Dah siap macam niee...panaskan oven pd suhu 170'C dan bakar lah selama 20 minit, guna api atas bawah yerr ..... Udah masak keluarkan...panas2 lerr yerr.
Bagini kejadiannya satelah diwarnakan...macam trafik light lerr pulak.
Okey ambik semua warna sikit2 & bulat2kan lerr. Besar kecil bulatnya mengikut citarasa masing2. Kalau yg membuatnya orang gemok, bulatnya pun mesti lerr gemok sikit...hahaha...
Dah siap macam niee...panaskan oven pd suhu 170'C dan bakar lah selama 20 minit, guna api atas bawah yerr ..... Udah masak keluarkan...panas2 lerr yerr.
Sejukkan dulu biskut tuu...
Kemudian sediakan gula kaster halus. Ambil biskut tadi terus masukkan dalm gula kaster tadi & golek2kan supaya biskut bersalut ngan gula.
Masuk dalam paper cup cam tuu...
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment