CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, June 2, 2014

KUIH SERI MUKA PULUT HITAM



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Salam sejahtera dan salam ceria....
Menu kali ini ....MA abadikan untuk rujukkan anak-anak dan kawan-kawan dialam maya yang sudi bertandang kesini....
Menu nie dah lama MA simpan dan selalu juga MA buat untuk tempahan jamuan dan yang paling penting kami sekeluarga sukakan menu nie....
Kuih Seri Muka Pulut Hitam nie MA perolehi sewaktu zaman MA tengah menggila dok belajar masak semasa bekerja di Shah Alam dahulu....ditahun 80an lagi
Wbp resipi asal semasa belajar telah diolah semula oleh MA bagi mendapat citarasa yang MA inginkan.....dan resipi ini sangatlah MA berpuas hati.....sekiranya MA ingin membuat Seri Muka Pulut Hitam nie....maka inilah resipi yang MA selalu gunakan......
Harapan MA semoga ilmu yang MA perturunkan ini akan memberi manfaat yang berterusan untuk tuan tanah ini.....Semoga juga anak-anak MA dan kawan-kawan di alam maya juga berpuas hati dan dapat membuat dengan jayanya...
Okey untuk itu mai kita tenguk resipinya.....


SERIMUKA PULUT HITAM (dulang 10"x10")
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
LAPISAN BAWAH:
  • 2 cawan beras pulut (500g)
  • 1 cawan pulut hitam (100g)
  • 3 cawan santan kemancar (380ml)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh gula
Cara Membuatnya :
  1. Pulut hitam dibersihkan dan direndam sebentar kira-kira 30 minit
  2. Pulut hitam ini mesti direbuskan selama 1 1/2 jam dan kemudian rendamkan dalam air panas lebih kurang 1 jam lagi. Kemudian toskan 
  3. Rendam pulut biasa dalam air sejuk lebih kurang 1 jam juga. Kemudian toskan.
  4. Gaulkan pulut hitam bersama pulut puteh. Kemudian masukkan kedalam loyang yang telah dialas dengan plastik. Ratakan.
  5. Satukan santan, garam dan gula. Masukkan santan cair ini keatas pulut, ratakan.
  6. Kukus selam 20 minit sehingga pulut kembang.
  7. Bila sudah kembang - karehkan. Kemudian padatkan semula pulut tadi. Ketepikan.
LAPISAN ATAS:
  • 4 biji telur ayam gred A
  • 5 helai daun pandan -blander dengan 100ml  air biasa 
  • 3 1/4 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa (550ml) 
  • 1/2 cawan tepung gandum - cap sauh ( 115g)
  • 1/4 cawan tepung ubi (50g)
  • Secubit garam
  • 1 3/4 cawan gula pasir (380g)
  • Sedikit pewarna hijau 
Cara Membuatnya :
  1. Campukan kesemua bahan diatas kecuali gula.
  2. Kacau sebati dan tapiskan kedalam periuk, masukkan gula dan sedikit pewarna hijau.
  3. Masakkan diatas api yang perlahan sehingga naik wap.
  4. Kemudian tuangkan diatas lapisan bawah. (lapisan bawah mestilah masih panas...kalau telah sejuk , kukuskan semula atau bancuhkan 1 sudu makan tepung jagung + 2 sudu makan air. Sapu rata diatas pulut dan kukus sebentar).
  5. Tuangkan adunan hijau tadi diatas pulut dan kukus semula dengan api sederhana perlahan selama 30 minit.
  6. Bila telah masak...ketepikan dan sejukkan
  7. Potongkandan sedia untuk dihidang....
PERINGATAN :
     Semasa mengukus lapisan atas...api janganlah terlalu besar, dikuatiri lapisan atas 
     akan meletus saperti gunung berapi.

Kalau api besar masa mengukusnya
saperti nie lah jadinya....hihihi
Nasib baik gunung berapinya meletus hanya sikit....

Untuk Rujukkan sekiranya buat dalam loyang 13"x 13"

Bahan-bahan :
LAPISAN BAWAH :
  • 750g beras pulut
  • 150g pulut hitam
  • 570ml santan kemancar
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 1/2 sudu teh gula
LAPISAN ATAS :
  • 6 biji telur ayam gred A
  • 8 helai daun pandan (blander dengan 100ml air biasa)
  • 875mi santan pekat
  • 170g tepung gandum (cap sauh)
  • 75g tepung ubi
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 570g gula pasir
Cara Membuatnya : 
     - ikut caranya saperti diatas -

Kuih Seri Muka Pulut Hitam
Kegemaran keluargaku....

No comments:

Post a Comment