CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, July 13, 2013

MURTABAK LAPIS CRACKERS

Salam sejahtera......N3 ini adalah N3 tertunggak yang MA buatkan sebelum bulan puasa lagi. Dah lama tersimpan asyikkan N3 masakkan yang lain je.......sumber resepi nie MA rujuk dari Norzailina's Ponderings, terima kasih pada beliau.....tapi resepi yang MA sertakan di sini MA dah edit mengikut citarasa MA........ sesiapa yang nak melihat resepi asal, boleh le ke blog beliau. Dulu zaman MA dok gila belajar memasak pun, MA pernah attend kelas memasak Murtabak Lapis Crackers nie....selalu juga MA mencubanya......Wbp kali nie MA cuba resepi daripada Norzailina's, kombinasi resepinya sama je........hanya sikit je perbezaannya...... kalau berlainan pun, rasanya masih tak menjejaskan pun.
Sedap Murtabak Lapis Crackers nie........cuba le kalau nak tahu rasanya.
Mari kita lihat resepi nya...



MURTABAK LAPIS CRACKERS

Bahan-bahannya: (untuk acuan 13"x13")

520g daging ayam kisar
4 camca besar rempah sup*
1 1/2 camca besar rempah kurma*(*membumbun)
2 camca besar cili giling/ cili serbuk (option)
390g bawang besar - di dadu
4 ulas bawang putih & 4 ulas bawang merah + 2 1/2 cm halia - di kisar
4-5 camca besar minyak masak - MA guna minyak sapi
325 ml air
58 keping biskut cream crackers (1 1/2 bungkus - jenama Hup Seng)
390 ml susu cair + 520 ml santan (dari 2 biji kelapa)
8 tangkai daun bawang - di hiris halus
6 biji telur gred A
6 camca besar mentega
1/2 sudu teh gula + 1/2 sudu teh pati ayam
Garam & serbuk lada sulah secukupnya

Bahan untuk hiasan (option):

Daun bawang di hiris halus
Cili merah di buang biji & di hiris halus
Bawang goreng
Bijan.

Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak sapi dan masukkan bahan kisar, cili giling & rempah. Masak hingga naik bau.
  2. Masukkan daging kisar & sedikit air, masakkan sehingga daging masak & empok.
  3. Bila kering masukkan bawang besar, garam & serbuk lada sulah. kacau hingga bawang layu & naik bau, kemudian angkat.
  4. Gaulkan daging & daun sup. Pecahkan telur ke dalam adunan tadi & gaul sebatikan.Ketepikan. 
  5. Alas dasar tin dengan foil. lenser dengan majerine.
  6. Celup beberapa keping biskut dalam campuran susu + santan, susun di dasar tin.
  7. Taburkan 1/3 campuran daging tadi di atas kepingan roti. Ulangi 3 layer yang sama sehingga habis.
  8. Tuangkan baki santan + susu hingga separas biskut. Letakkan mentega di atasnya.
  9. Taburkan sedikit di atasnya dengan daun bawang, cili merah yang di potong halus, bawang goreng sedikit beserta bijan. Untuk mencantikkan murtabak crackers .
  10. Bakar pada suhu 180C selama 50 minit. Biarkan sejuk sebelum di potong.
Nota:
  • Kuih ini sedap di makan bersama-sama bawang jeruk seperti bawang murtabak 
  • Jika tidak di makan bersama bawang jeruk, boleh juga di paipkan di atasnya dengan cili sos & mayonis. (MA buat cara nie.....kerana kemalasan)









No comments:

Post a Comment