CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, November 28, 2014

RESIPI SAMBAL UDANG YANG SEDAPPP DAN MUDAH

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Resipi kali nie....mai kita cuba pulak buat Sambal Udang Yang Sedappp dan Mudah....memang senang sekali....
Bawangnya tak payah blander pun....cilinya pula guna cili boh jerr...hahaha mudah kannn...
(Tapi MA masak mlm nie guna cili kering diblander jerr....sbb dirumah nie biasanya MA tak pernah pun simpan cili boh yang dibeli....biasanya bila MA nak masak baru MA rebus sikit cili kering dan diblanderkan serta merta....bagitulah MA buat selalunya.....)
Menu nie MA masak untuk makan malam ....sbb lauk siang yang siBungsu masak dah kehabisan....kebetulan semua bahannya ada.....Apa lagi kita jalankan projek memasak udang lerr pulak....
Terima kasih pada Mas kerana memanjangkan resipi  yang sedappp nie....terima kasih juga pada Sifu  Zalina yang sudi berkongsi resipi nie di FB.
Mai kita tenguk resipinya....


SAMBAL UDANG YANG SEDAPPP...DAN MUDAH
Resipi : Sifu Zalina Yahaya FB
Sumber : MAS DUNIAKU
Oleh : MA

Bahannya :
  • 3 ulas bawang besar (lebih pun tak perr)
  • 5 ulas bawang putih (lebih pun tak perr)
  • 3 sudu besar cili boh ( saya tak kosa nak rebus cili kering, lepas tu blander pulak....tak kosa) ~ MA blander cili kering jerr.
* Tip : Saya guna cili boh cap Maz (sbb saya terdengar perbualan taukey2 kedai nasi lemak cakap cili boh cap Maz nie merah dan cantik) ~ sbb tuu saya beli.
  • Asam jawa sebesar telur kuning gred A (rendam dgn air)
  • 1 camca besar gula*
  • 1 camca teh garam* (* tak cukup tambah lerr)
  • 1/2 kiub pati ayam (MA tambah)
  • Udang
Caranya :
  1. Hiris bawang...tak payah nak buat rajin guna blander.
  2. Tumis bawang, minyak banyak sikit pun tak perr...biarkan layu sikit.
  3. Bubuh cili boh.
  4. Tutup kuali, kacau sekali...sekali sampai bawang hancur. Api slow...memang lama sikit....kalau boring...hahaha sila layan FB...ini Mas kata yerr...bukan saya.
  5. Bila bawang dah hancur, boleh lerr masukkan air asam, kacau lagi sampai pecah minyak.
  6. Bubuh perasa.Bubuh udang. Siapppp.
Dah pun siappp
Jom kita makannn...

No comments:

Post a Comment