CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 29, 2013

SUP TULANG SAMPOI .....HARI RAYA KURBAN

Assalamualaikum...dah lama jugak MA menyepikan diri.....huhuhu
Bukan dah merajuk atau sebagainya.....tidak sama sekali. Sebenor2nya, MA menyepi kerana my kamera cap ayam dah rosak ......terjatuh. Masak memang le masak hari2 .....tapi oleh sebab tak dapat ambil gambo, tak bermaknalah MA nak updatekan blog nie.....
Baru le hari nie MA cuba update ......dah dapat kamera baru, kamera dari H/P je.....
Kali nie MA, N3kan sup tulang yang My Hubby dapat tulangnya semasa Hari Raya Kurban tempohari......
Buat sikit je.....untuk MA & Si bungsu, teringin nak makan sup tulang......saperti biasa MA jarang buat sup tulang nie kerana My Hubby tak boleh makan......jadinya jarang sekalilah MA buatkan sup tulang & satnika yang bersangkut paut dengan daging nie.....
Senang je resipinya, MA pasti semua pun tahu buat resipi Sup Tulang yang sampoi nie......tapi demi rujukkan anak2 & menantu, MA catitkan jugak disini resipinya. Pada anak2 & adik2 yang baru nak membuat Sup tulang .......Mai kita tenguk resipi yang sampoi nie.........


SUP TULANG SAMPOI ....HARI RAYA KURBAN
Oleh : MA

Bahan-bahannya:
  • 2 batang tulang selangka lembu* - (*direbuskan dalam pressure cooker)
  • 2 biji ubi kentang - dibelah 2*
  • 2 ketul sup bundut
  • 5 biji bawang merah**
  • 2 biji bawang putih**
  • 2" halia**(** dihiris halus)
  • 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
  • 10 biji cili padi - diketuk (Pilihan jika suka pedas)
  • 1 kiub pati daging/ayam
  • Garam secukup rasa
  • Daun sup & daun bawang
  • Sedikit bawang goreng (dibuat sendiri...lagi le sedap)
  • 2-3 biji limau kasturi (Pilihan jika suka masam)
Cara Membuatnya :
  1. Tulang selangka dipotong kecil2, dibersihkan & ditoskan.
  2. Masukkan tulang selangka bersama bahan-bahan lain, & masukkan juga air separuh daripada periuk/ sehingga hapuskan sedikit tulang tersebut.
  3. Masakkan tulang selangka bersama dengan ubi kentang, cili padi, sup bundut & bahan-bahan yang bertanda ** sehingga lebih kurang 25-30 minit, supaya daging tulang selangka lembut.
  4. Bila telah masak, matikan api & biarkan wap daripada pressure cooker keluar semuanya, baru boleh dibukakan tudung pressure cooker tersebut.
  5. Kacau sup tersebut, masukkan kiub pati daging & lada hitam. Biarkan dia menggelegak beberapa kali.
  6. Masukkan juga garam serta sesuaikan rasanya dengan citarasa kita.
  7. Apabila sup telah masak, masukkan sup dalam mangkuk hidangan & taburkan bawang goreng,daun sup serta daun bawang.
  8. Sedia untuk dihidangkan, sekiranya suka masam sedikit, perahkan sebijik limau kasturi didalam mangkuk hidangan sup tadi.  



SUP TULANG SAMPOI.......HARI RAYA KURBAN
Dah pun siap terhidang
JEMPUT MAKAN...

No comments:

Post a Comment