CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 17, 2013

TART HONG KONG

Assalammualaikum.....
Selamat pagi dan salam sejahtera pada pengunjung blog MA khasnya.....
Hari nie masuk hari ke 8 dah kita berpuasa......sekejap je masa berlalu..........
Kali ini MA buat projek mentart  lagi...... ye le angin tart dah sampai.....
Kali ini jagan tak tahu..... lagi jauh tartnya datang......semalam masih tart dari Malaysia (Tart Serawak) tapi hari nie lagi le jauh datangnya .....tart dari Hong Kong pula.....he3x
Ape-pe pun hentam je le labu.....Tart nie kombinasinya memang sedap.....kepada peminat cheese, memang sesuai le mencuba tart nie........
Untuk membuat tart ni senang je......anda hanya bubuh jem nenas tu di tengah-tengah adunan, & di bulatkan dulu serta di leperkan kiri kanan nya menjadi seperti segi empat & di atasnya di tekan dengan lidi sate jadikan petak-petak......senang saje kannn.
Bagi anda yang inginkan kelainan membuat tart......ape kata anda patut cuba tart nie.......rasalah keenakkan cheesenya serta kelainan bentuk tartnya......
Ini projek ke 2 mentart MA......kalau MA masih ada kerajinan yang tinggi, akan menyusul pula projek tart ke 3 pula......tengok le nanti, kalau MA masih ada peluang.......harap-harap tak bz le dalam masa 2 ke 3 hari nie .....& semoga mood mentart masih ada.....
Ehwahhh 2x ....berjanji lak MA nie.....kalau tak terbuat nanti cam ne...??? Kalau tak terbuat jangan le marahkan MA yee....."Kalau marah kena jual tauuu".
Okey le......jom kita layan je resepinya......


                                Adunan tart nie masih belum di masakkan lagi......
                                MA gunakan Cake Teste ......untuk melakar petak tart nie

                                 Ini tart yang telah masak......menunggu untuk  packing dalam botol je


TART HONG KONG 
Sumber : Koleksi Biskut Lily

Bahan A :

220g mentega
60g gula icing
2 biji kuning telur
1/4 sudu teh essen nenas
30g cheese cheddar- di sagat (MA gunakan cream cheese biasa je)

Bahan B :

340g tepung gandum halus*
50g tepung kastad*(* di ayak sekali)
3 sudu besar tepung susu
1 sudu besar tropika cheese mix/ cheese powder

Hiasan :

Blue poppy seed (MA guna sugar ball)

Inti :

Jem nenas

Caranya :

  1. Putar bahn A hingga sebati, masukkan bahan B dan gaul sebati.
  2. Ambil sedikit adunan & isikan inti nenas, buat bentuk bujur. Buatkan corak petak- petak di atas permukaan tart. 
  3. Sapu dengan telur kuning & hias dengan blue poppy seed.
  4. Bakar pada suhu ketuhar  170C selama 15 - 18 minit/ sehingga keperangan ( bergantung pada oven).



No comments:

Post a Comment