CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 10, 2013

MACARONI BAKAR......Sedappnya

Selamat pagi semua warga blog........semalam MA terima order lagi daripada katerer, sempena menyambut puasa nie. MA terpaksa sediakan di sebelah malam, kerana pagi- pagi lagi pihak keterer  telah datang mengambilnya. Kali ini MA buatkan Macorani Bakar & Bingka Pandan. Kebetulan MA buatkan untuk keterer, jadi MA pun tumpang sekaki le, buatkan sekali untuk makan MA sekeluarga. Just buat dalam acuan kecil sahaja........al- maklumlah nanti kalau tak buat saperti ini, tak le merasa pulak......kerana MA hanya terima tempahan setalam-setalam dan siap dengan potongkan sekali.......Sbb tu le kalau tak buat lebih pasti kami tak merasa.......
Macorani Bakar nie memang selalu MA terima tempahan......begitu juga dengan Bingka Pandan.
Kepada anda yang ingin mencubanya......silakan, memang sedap, Marconi Bakar nie versi kemelayuan pasti keluarga anda sukakannya. MA selalu makan dengan cili sos & mayonis sahaja.
Membuatnya senang sahaja........tak susah pun, cuma banyak sikit preparation. Tapi kalau semua bahan-bahan telah tersedia pasti le senang je....
Ok le mari kita lihat resepinya......




MACARONI BAKAR

Bahan-bahnnya : (acuan 13"x13")

500g macaroni - brand San Remo (elbows)
(untuk bekas 13"x13" ambilkan 1700g macorani yang telah di rebuskan)
400g daging cincang/ kisar
14 biji telur gred A
1 paket mushroom sup serbuk - brand kimball
5 sudu besar rempah kari daging (2paket kaecil)
3-4 labu bawang besar - di potong dadu
3 biji buah tomato - di potong dadu (saiz kecil)
1 biji karot - di parut kasar (saiz sederhana)
6- 7 biji cendawan butang (dalam tin) - di potong nipis
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3/4 tin  susu cair
200ml air
Garam, gula & pati ayam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Untuk hiasan :

Daun sup - dipotong halus
Cili merah - di buang biji & di potong halus
Bawang goreng
Sedikit parutan keju mozzarella (option)

Cara-caranya:
  1. Rebus macaroni dengan air dan sedikit minyak.Bila macaroni kembang angkat & toskan.
  2. Panaskan minyak & tumis bawang besar bersama rempah hingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan daging cincang/kisar & sadikit air. Kacau rata  & biarkan sabentar hingga daging empuk.
  4. Masukkan parutan karot & cendawan butang, kacau rata.
  5. Kemudian masukkan susu, mushroom sup, garam , gula & pati ayam secukupnya. Kacau rata 
  6. Masukkan buah tomato & sos tomatobeserta cili sos (agak-agak biar lembab) gaul sebati. Rasakan kesuaian citarasanya.
  7. Ambilkan 1/4 daripada daging ini, ketepikan. (untuk di tabur di atas macorani)
  8. Pecahkan 10 biji telur(1 bahagian) & 4 biji (1bahagian) & letakkan sedikit garam & lada sulah, kacau dengan garpu biar rata. Ambikan bahagian 10 biji & gaulkan dengan 3/4 bahagian daging  tadi.
  9. Masukkan bancuhan daging ini ke dalam macaroni, kacau rata supaya sebati. Ketepikan.
  10. Laser acuan dengan mentega, masukkan macaroni tadi dan bakar pada suhu 170C hingga separuh masak. Bakar lebih kurang 25 minit.
  11. Keluarkan dari oven, taburkan di atasnya dengan bahan-bahan hiasan & 1/4 daripada daging kisar yang telah di masak tadi, ratakan. Kemudian tuangkan baki telur (4 biji) tadi, ratakan sehingga meliputi macaroni. Taburkan parutan keju. Bakar semula macaroni hingga masak dengan api 170C selama 45 minit/ sehingga masak
  12. Hidangankan bersama mayonis & cili sos (MA paipkan sahaja mayonis & cili sos di atas macaroni ) 

No comments:

Post a Comment