CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 13, 2013

BISKUT ALMOND ROSELLE

Assalamualaikum ......salam Aidil Adha untuk semua muslimin ....
Tadi tengahari MA ada buatkan juadah untuk hariraya nie.....Resipi nie dah lama MA simpan & bahan-bahannya pun MA dah lama belikan....hajat hati nak membuatnya ketika Raya Aidil Fitri tempuhari.....tapi yelah, tak kesampaian....jadi tersimpan je lah bahan-bahan tuu.....
Hari ini MA gagahi juga membuatnya.....buat pun tak banyak, cuma sedikit sahaja.......kerana almondnya tak mencukupi........cuma nak mencuba.....
Wbp memang sedap biskut nie......looo, boleh dipanggil biskut ke....!!!
Resipinya MA dapat ketika membeli bahan-bahan dikedai kek .....taukehnya selalu promosikan resipi-resipi baru......yooolaaa untuk melakukan bahan-bahan yang terjual dikedainya.....
Memang sedap le.....manakan tidak sodappp, kombinasi antara almond & chokelat, pasti le ngam.....
Si bungsu asyikkan mengulang je....lepas satu...satu.....isshh..isshh ..iisshhh sekejap je habisnya, rasanya besok kene buat lagi.....cuma belikan almond je lagi....bahan-bahan lain masih ada ......
Untuk anda yang ingin mencuba.....mai kita tenguk resipi yang mudah nie.......


BISKUT ALMOND ROSELLE
Oleh : MA

Bahan-bahannya : (Boleh dapat 100 biji ++)
  • 500g chocobitz compaund chocolate button - dicairkan
  • 500g almond batang
  • 100g cranberries
  • 30g cornflake
  • Cokelat rice secukupnya (pilihan)
  • Pepercup besaiz kecil secukupnya
Cara Membuatnya :
  1. Bakarkan almond & conflake dengan suhu 160C selama 20 minit, tujuan untuk merangupkannya. Ketepikan.
  2. Potong cranberris kecil - kecil.
  3. Masukkan almond, conflakes & cranberries dalam satu bekas, gaul sebatikan.
  4. Panaskan air & cairkan chocobitz compaund chocolate button dengan cara double boil, agar cokelat tak hangus. Pastikan air yang dipanaskan tidak terlalu panas, dikuatiri cokelat akan mengeras apabila terlalu panas, matikan api & kacau cokelat sehingga cair.
  5. Masukkan campuran almond, conflakes & cranberries kedalam bekas cokelat cair & kacau sebatikan.
  6. Sudukan bancuhan ini kedalam pepercup kecil & kalau suka taburkan diatasnya dengan sedikit cokelat rice.
  7. Apabila telah habis semua adunan itu dimasukkan kedalam pepercup, masukkan biskut nie kedalam peti ais selam 10-20 minit supaya dia mengeras.
  8. Keluarkan daripada peti ais & bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
  9. Selamat mencuba.

Ini dia rupanya chocobitz....
yang dijual dalam kotak....
1 kotak 1 kg...

Setelah dibuka dari kotak...
inilah rupenya chocObitz....
compaund chocolate  button.

Ini pula rupa cranberris...
yang tealah dipotong kecil.....

Ini pula almond yang telah dibakar....
Bila telah keluar drp oven , campurkan
dengan cranberries...

Setelah cokelat cair....
masukkan almond, cranberris, conflake
& gaul ratakan.....

Masukkan kedalam pepercup sehingga habis
kemudian masukkan kedalam 
peti ais 10-20 minit

Ini dia rupenya satelah dikeluarkan
drp pepercup....
tunggu untuk ngappp jeee....hehehe






No comments:

Post a Comment