Resipi nie MA C&P daripada blog Yatiemomeris, & Yatie pula C&P daripada CMG....terima kasih pada kedua-dua blogger tersohor yang sudi berkongsikan ilmu ini. Resipi nasi jagung nie spt biasa....dah lama jugak MA simpan, asyik tertangguh-tangguh je nak membuatnya.....
Bahan-bahannya juga dah lama MA belikan, specially jagung dalam tin tuu......
Tapi..yelah, mood membuatnya kadang-kadang berkobar-kobar....tapi kadang tu menurun pulak.....hehehe macam biskut chipmore.....at last, lama jugak le jagung tu terperap......
Wbp, alhamdulillah....kemarin tercapai jugak hajat dihati ini.......dan inilah Nasi Jagung, dah pun terhidang....
Nasi Jagung nie MA gandingkan dengan Rendang Ayam Minang, Kerutup Telur & Jelatah timun.
Tu diaaa....kalau angin merajin datang....jangan dok kata apa....
Resipi Rendang Ayam Minang boleh lihat DISINI, manakala resipi Kerutup Telur ada DISINI dan Jelatah Mentah pada anda yang nak lihat resipinya pula boleh lah pergi SINI.
Pada anda yang ingin mencuba buat Nasi jagung yang sedappp nie, okey jom kita skodeng resipinya ......
NASI JAGUNG
Oleh : MA
Bahan-bahanya :
4 cawan beras basmati (MA guna Beras Basmati Jasmine King, buat 6 cawan)
1 tin jagung manis, toskan & simpan airnya
1 kiub ayam 'Maggie'
2 helai daun pandan
1 cawan susu sejat (susu cair)
1 cawan air jagung
3 cawan air biasa (MA guna 4 1/2 cawan)
4 camca besar minyak sapi (MA + dengan sedikit minyak kelapa)
1 biji bawang besar - didadu
4 ulas bawang putih - dititik
2" halia - dihiris nipis
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(* rempah tumis)
1 batang serai - dititik
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya :
- Cuci beras basmati, rendam 25 minit & toskan. Dalam kuali cairkan minyak sapi, masukkan halia hiris, bawang putih titik, bawang besar, serai, 1 helai daun pandan & rempah tumis.
- Masukkan jagung manis yang telah ditoskan tadi, kacau rata & tambah beras. Goreng beras dengan bahan-bahan tadi selama 2 minit sambil dikacau.Matikan api & alih beras tadi kedalam rice cooker elektrik.
- Tuang susu cair, air jagung & air biasa, baki daun pandan, kiub ayam (hancurkan dulu) 7 garam secukup rasa, kacau rata & masak seperti biasa.
- Taburkan hirisan daun sup/ daun bawang serta bawang goreng sebelum dihidangkan bersama lauk kegemaran.
** Jangan kacau nasi ketika dalam proses memasak, ini akan menyebabkan nasi patah2. Lagi satu nak kata, bila nasi dah cukup tanak, gemburkan nasi dengan chop stick, cukup dengan membalikkan nasi 2-3 kali sahaja. Jika terlebih sangat, ini pun boleh menyebabkan nasi patah2.....Selamat Mencuba!!!!.......
Nasi Jagung dah pun terhidang.....
Tak sempat nak taburkan daun sup/ daun bawang dah...
Masing2...dah kelaparan....
No comments:
Post a Comment