بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Namun bagitu resipi kali ini mama kongsikan untuk acuan 10"x10"....resipi yang mama terima untuk tempahan...
Untuk itu mai kita sama2 tenguk resipinya...
KUIH TALAM PANDAN....10"X10"
Resipi olahan : mamaana
Bahan2nya :
Lapisan bawah:
- 300g gula pasir
- 5 helai daun pandan - blander diambil airnya
- 237g tepung beras
- 29g tepung ubi
- 2 sudu teh air kapur
- 1/2 sudu teh pewarna hijau
- Air
Caranya :
- Masak gula + air hingga gula larut.
- Masukkan air daun pandan + air + kan dengan air gula tadi.
- Campurkan semua bahan kering dan gaulkan tepung bersama2 air diatas, +kan juga air kapur.
- Jadikan adunan niee 1250ml. (Kalau nak keras sikit jadikan adunan niee 1200ml jerr). Gaul sebatikan dan tapiskan dalam periuk.
- Tambahkan sedikit pewarna hijau.
- Kacau adunan ini diatas api sambil dikacau hingga naik wap.
- Masukkan dalam acuan, kukus selama 20 minit.
Lapisan atas :
- 225g santan pekat
- 79g tepung gandum - cap sauh
- 39g tepung beras
- 39g tepung ubi
- 2 sudu teh garam
- Air
Caranya :
- Panaskan santan dulu hingga panas xperlu mendidih.
- Gaul bahan dengan santan suam & air, jadikan bancuhan ini 1250ml. ( Klu nak keraskan sokit jadikan adunan niee 1200ml ).
- Masukkan bancuhan ini dalam periuk, panaskan hingga naik wap.
- Bila adunan bawah sudah masak, lerekkan ngan garpu.
- Kemudian tuang adunan putih atas adunan hijau....kukus 25 minit.
- Bila dah masak buka tudung pengukus, biarkan kuih atas api, supaya kering air di permukaannya, masak 10 minit lg tanoa penutup kukus.
- Sejukkan, barulah boleh dipotongkan.
Apa² kuih yg berasaskan pandan, memang la lazat x terkira.
ReplyDeleteAda sekali tu, sampai terlupa nak makan nasi.
Hikhik..