بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
Tak sempat nak buat banyak...buat ala kadar jerr...sedapp tuu...semua memuji.
Lepas niee mama rasa nak buat untuk jualan dikedai2 runcit & restoran kawan2 mama lerr pulak...hahaha itu pun kalau berkesempatan lerr...
Untuk yang banyak masa kelapangan tuu...mai kita buat sama2...drp resipi dibawah niee....
Terima kasih pada tuan resipi asal yang sudi berkongsi, tqvm juga pada tuan punya blog yg sudi memanjangkan resipi nie...
Semoga perkongsian niee...dpt memberi pahala berkat pada kita semua..
Izinkan mama berkongsi resipi niee disini pulak...
KEREPEK JEJARI KETAM
Resipi asal : Kak Jamayah Bujang
Sumber : julsjulie80.blogspot.com
Bahannnya :
- Sebungkus crabstick - dicarik2 halus @ kalau rajin jemurkan dulu
- 1/2paket serbuk kari (adabi - khas utk ketam & udang) - pilihan
- Serbuk lada sulah - ikut kepedasan yg dikehendaki
- Minyak untuk menggoreng
- Daun kari secukupnya
Cara membuatnya :
- Carik2kan crabstick halus2.
- Gaulkan crabstick dengan sedikit serbuk kari dan lada sulah serta daun kari.
- Kalau rajin dan banyak masa terluang, boleh lah jemur dahulu.
- Goreng crabstick dalam minyak yang sederhana apinya sahingga kekuninggan.
- Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara bila sejuk.
* Resipi niee paling mudah sbb xpayah mengayak tepung
dan kincahkan dapur. Selamat mencuba.
salam ziarah..sedap resepi akak tu..kite panjangkan jer...alhamdulillah..akak tu x lokek share resepi sampai ramai follower dia buat biz... semoga kita semua dimurahkan rezeki..amin2 :)
ReplyDeleteHi sis.. bak tanya seblg sis jual berapa rm ye? And blg yg tinggi size
ReplyDeleteTahan brp lama ni kak
ReplyDelete