CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, November 22, 2014

RESIPI KEK BATIK LAPIS


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Resipi kek batik nie MA dah buat seminggu yang lalu....tapi baru sekarang berkesempatan untuk update....hahaha biasalah kalau bukan kerana bz....pastinya mood mengupdate memanjang jerr tak adanya...
Apatah lagi...semenjak dua menjak nie line internet pun bemasaalah.....slownya..Allahuakbar....
Wbp resipinya dah lama tersimpan dalam draft....tunggu masa terluang untuk mencuba dan pastinya kalau dah mencuba dan merasa sendiri keenakkannya....barulah MA abadikan disini bagi rujukkan MA dan anak2 dimasa akan datang....
Kepada anda dialam maya yang teringin nak mencubanya dipersilakan.....bagi peminat coklat cuba jangan tak cuba ...kek nie telalu kaya dengan aroma coklat manakala biskut marienya pula terlalulah sedapppnyaaa apatah lagi bila kerangupan biskutnya digandingkan dengan coklat......manakala pula bila MA salutkan dia dengan almond nibs lagilah bertambah kelazatannya.... 
Terima kasih pada penyumbang resipi asal dan hanamemories ......walau pun siapa anda dan dimana anda berada semoga perkongsian ini....memberi manfaat untuk anda dan kita semua...semoga juga ALLAH SWT merahmatinya....dan membalas keiklasan anda dalam perkongsian ilmu ini..... 
Resipi Kek Batik kali ini MA buat menggunakan telur, ada juga resipi tanpa telur.....nanti dilain hari dan masa jika berkesempatan ....MA akan mencuba google resipi Kek Batik tanpa telur pula....
Untuk itu mai kita intai resipinya.......



RESIPI KEK BATIK LAPIS
Resipi asal : wendyinkk.blogspot @table2more  
Sumber Terjemahan : hanamemories
Olahan : MA

Bahannya :
  • 250g @ 1 paket biskut marie
  • 200g @ 1 paket milo (boleh juga digantikan dengan coklat cair, ovaltine atau vico dll)
  • 397g @ 1 tin susu pekat
  • 5 biji telur
  • 1 sudu teh essen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu teh serbuk nescaffe ( optional) ~ MA xbubuh pun
  • 2 sudu besar air panas (optional) ~ untuk kek yang agak moist
  • Almond nibs secukupnya ~ untuk ditaburkan atas kek (MA tambah)
Caranya :
  1. Sediakan loyang 7" yang dialas dengan kertas minyak bawah dan kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan, boleh dirujuk step by step DISINI
  2. Kocokkan sebentar telur. Ketepikan.
  3. Satukan semua bahan, kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan kedalam kuali. Buka api kecil untuk mengelak hangit dibahagian bawah. Kacau hingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi hingga pekat dan kasar berbintit-bintil. Matikan api.
  4. Cedokkan 1 senduk kedalam loyang dan ratakan, Susun biskut diatasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  5. Lapisan terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Biarkan sejuk selama beberapa jam dalam peti ais.
  6. Keluar dan potong. Hidangkan.



TIP RESIPI KEK BATIK YANG CANTIK DAN TIDAK MELEKIT- LEKIT (untuk resipi yang nie yerr...) :
  • Alas loyang dengan kertas minyak @ plastik wrap supaya senang nak potong dan keluarkan dari loyang.
  • Sebelum mati api, pastikan tekstur adunan bukan saja pekat tapi KASAR berbintit-bintit saolah menggerutu.Teruskan mengacau adunan sehingga menjadi tekstur yang sebegitu, sesudah itu baru boleh matikan api dan angkat. Boleh juga rujuk juga rujuk blog wendy untuk teksturnya.
  • Untuk lapisan pertama dan kedua susun biskut berlainan arah....juga boleh rujuk blog wendy.
  • Selepas siap melapis...ratakan permukaan kek dengan plastik wrap atau lebihan kertas minyak supaya lincin. Jangan tekan kuat sangat, nanti lapisan biskut akan pacah dan lari dari kedudukkan asal.
  • Saelok-eloknya sejukkan kek dalam peti ais semalaman (biasa hana buat malam, so keesokkannya dah boleh makan dan kek nampak cantik sbb lagi padat). 
  • Potong menggunakan pisau yang tajam dan basahkan terlebih dahulu  dan lap. Untuk potongan ke 2, lapkan pisau dahulu dengan kain/ tissue basah dan ulangi proses memotong saperti tadi.
Hahaha...susunan biskutnya tak menjadi cantik macam Wendy
Wbp Kek Batik ini tetap yang tersedappp....
Kepada peminat coklat...cuba jangan tak cuba yerr..

1 comment:

  1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

    1.PESUGIHAN PUTIH
    2.UANG KEMBALI
    3.TERANSFER JANIN
    4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

    ReplyDelete