Salam.....selamat petang semua pengunjung blog MA nie....
Semoga anda beroleh kebahagian dunia & akhirat......
Pagi tadi MA ada masakkan Ikan Rohu ala Rendang....ikan rohu nie, ikan pancingan MA petang semalam.
Entah mengapa sejak akhir-akhir nie MA dok gila memancing pulak.....sejak pulang daripada percutian diRoyal Belum. Kalau ada kelapangan pastinya MA & My Hubby pergi memancing, selalunya MA pergi memancing dilombong Tanjung Tualang je...
Suka betul MA kalau ikan besar yang memakan umpan pancingan MA....suka semasa menarik ikan tu kedaratan.....bagitulah rasanya perasaan kaki-kaki pancing semua.
Sebelum nie ikan rohu nie MA masakkan tauchu jee....dan kali ini MA cuba pula masakkan ala rendang pula... Pagi tadi MA skodeng dirumah Yatie Sinar Kehidupanku....jadinya MA terpikat pada resipi yang Yatie tayangkan...... seperti Yatie juga MA juga dah bingung untuk memasak ikan rohu pancingan nie....
Jadinya tak salah MA cuba pula memasak Ikan Rohu ala Rendang nie, setelah mendapat idea apabila skodeng dirumah Yatie.
Terima kasih pada Yatie & K.Ummi kerana berkongsi resepi yang sedap nie..... kerana resipi nie, Yatie skodeng daripada rumah K.Ummi.
Okey le mai kita menjamu mata tenguk ikan pancingan MA nie serta resipi yang MA C&P daripada rumah Yatie....
Ikan Pancingan MA
Sukanya memancinggg...
IKAN ROHU ALA RENDANG
Sumber : Yatiememories
Oleh : MA
Bahan-bahannya :
- 2 keping besar ikan tenggiri - Yatie guna ikan siakap (MA guna seekor ikan rohu dipotong nipis- bersih & toskan)
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 keping asam gelugur (MA guna 1 keping je)
- 2 batang serai - diketuk
- Garam & gula secukup rasa
- 2 helai daun kunyit - dihiris halus
- 2 helai daun limau purut ( MA tambah)
- Minyak untuk menggoreng
- 18 tangkai cili kering (MA guna 10 biji cili padi + 3 biji cili merah je)
- 10 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm lengkuas
- Panaskan minyak dalam non-stick pan & goreng ikan embal2 ( tidak terlalu garing). Angkat & ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali tadi & tinggalkan 4 sudu besar. Tumis serai & bahan-bahan kisar hingga naik minyak. Masak dengan api perlahan saja.
- Masukkan asam keping & masak lagi.
- Masukkan santan, garam & gula & renehkan biar pekat & bahan naik minyak.
- Masukkan ikan tadi & balikkan sekali dua sahaja. Masukkan daun kunyit (daun limau purut) & gaul rata sebentar. (tinggal sikit daun kunyit untuk tabur masa hidang kalau suka)
- Seimbangkan rasa & tutup api. Hidang & tabur daun kunyit & makan dengan nasi panas.
Ikan Rohu ala Rendang
Sedappp...
Cuba lee buat..
Ikan rohu!!!! Sedapnya.... tapi susahnya nak jumpa ikan ni...
ReplyDeleteIsi ikan Rohu nie memang sedap Amie.....apatah lagi kalu dapat yang besar....tulangnya pun xbanyak spt ikan air tawar yang lainnya....
DeleteAmie tinggal disana memang le payah nak jumpa.....tapi MA setiap kali memancing pasti dapat ikan Rohu nie.....