CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 23, 2013

ACAR TIMUN BEREMPAH

Assalamualaikum.....salam sejahtera kepada pengunjung blog MA.......semoga kita semua didalam peliharaan ALLAH...Aminnn
Hari Ahad semalam MA ada buatkan Acar Timun Berempah bagi digandingkan dengan Nasi Minyak bersama Kurma Ayam.
MA memang suka dengan citarasa Acar Timun Berempah nie. Bila dimakan Acar nie Krap...Krop...Krap... Krop, bunyinya dek kerana mengunyah timun & lobak merah yang rangup tu.
Acar Timun Berempah nie memang sesuai dimakan bersama nasi yang berperisa.
Bagi anda yang ingin mencubanya , mai kita tenguk resipinya.....
Resipi nie MA salinkan daripada rumah Amie....terima kasih pada Amie kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie.....


ACAR TIMUN BEREMPAH 
Resipi : Masakan Tradisi Melayu Johor - Noraini Margono
Sumber : Amie's Little Kitchen
Oleh : MA

Bahan A :

2 biji timun - buanga biji, potong memanjang 2 "
1 batang lobak merah - buang kulit, potong kecil memanjang 2 "
2 sudu besar rempah kari (MA guna kari daging)
2 sudu besar minyak

Bahan B untuk dikisar :

5 tangkai lada kering
1 sudu besar udang kering
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah

Bahan C :

2 sudu besar puri tomato
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar biji sawi
2 sudu besar cuka - MA tambah
Rempah penumis : bunga lawang, bunga cengkih & kulit kayu manis

Cara Membuatnya :

  1. Rendam timun & lobak merah bersama air kapur & garam. Kemudian cuci hingga bersih.
  2. Perap timun & lobak merah tadi dengan garam & gula. Kemudian toskan.
  3. Tumis kesemua bahan B hingga terbit minyak.
  4. Masukkan rempah kari & gaul rata.
  5. Masukkan kesemua bahan C, & kacau hingga pekat.
  6. Masukkan timun & lobak merah. Gaul hingga timun & lobak merah mesra dengan rempah.

Acar Timun Berempah yang mengancam....




No comments:

Post a Comment