N3 kali ini adalah Cucur Nasi Ikan Bilis.........dah selalu buat cucur nasi nie. Semenjak intai-intai dapur Yatie terpikat MA kepada resepi Cucur Nasi Ikan Bilis nie, jadi MA semenjak skodeng rumah Yatie tu, kalau nak buat cucur pasti MA buat cucur ikut resepi Yatie.....cuma terkadang tu MA derhaka sikit, al-maklumlah utk mengikut citarasa tuan tanah........
Cucur style nie rasanya dah ramai blogger lainnya membuatnya, di samping ianya sedap.....rangup di luar dan lembut di dalam, cucur ini tahan kalau simpan lama pun masih lagi maintain kelembutan nya.
Bagi kawan-kawan yang ingin mencuba cucur style nie.......kalau ada kelebihan nasi bolih le mencubanya.
Di bawah nie MA letakan resepinya untuk rujukan MA, tapi kalau ingin melihat resepi drp blog Yatie ada di SINI.
CUCUR NASI IKAN BILIS
Bahan-bahannya:
2 cawan nasi
2 cawan air
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cawan ikan bilis
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji lada besar di hiris nipis
Daun sup/daun bawang - dihiris halus (ini MA ganti dgn taugeh & daun kucai)
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
- Blander nasi bersama air,masukkan sekali bawang putih, ikan bilis, bawang besar (1/2 saya kisar & 1/2 lagi saya hiris halus) - kisar semua bahan-bahan ini hingga halus.
- Masukkan tepung gandum ke dalam bekas, tuangkan bahan-bahan kisar tadi dan gaul sebati.
- Campurkan juga bahan-bahan hirisan, garam & sayur-sayuran ( MA guna taugeh & kucai) tadi - gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Cucur ini sedap dimakan bersama cili sos & mayonis atau pun sambal kacang.
Untuk menjemputkan adunan cucur ini bolih gunakan sama ada hujung jari atau
sudu. Jika gunakan hujung jari.......basahkan sedikit dengan air atau jika gunakan
sudu...celupkan sudu sebentar ke dalam minyak panas.
No comments:
Post a Comment