CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, August 18, 2013

AYAM MASAK HITAM MANIS KISMIS

Salam di hujung minggu pada pengunjung blog MA khasnya....
Hari nie anda masak apa?? Masih mencari idea menu apa untuk dimasak hari nie.......!!!
Bosan juga kalau dok memikirkan menu apa nak dimasak.........
Kalau bagitu, apa kata mai kita masak Ayam Masak Hitam Manis Kismis nie........
Ayam Masak Hitam Manis Kismis nie MA buat bersama Nasi Ketumbar tempoh hari....
Alhamdulillah kombinasi yang sesuai......
Resepi Ayam Masak Hitam Manis Kismis nie dah lama MA simpan.....cuma MA catatkan bahan-bahannya saja, pemilik asalnya MA tak pula ketahui....wbp terima kasih pada penyumbangnya....
Resepi asal menggunakan daging, tapi memandangkan My hubby tak boleh makan daging, jadi MA tukarkan kepada ayam je.
Sekiranya anda menggunakan daging, potong daging tu dadu besar & direbus terlebih dahulu hingga empuk.
Resepi yang MA sertakan disini telah diolah mengikut citarasa MA, kepada anda yang ingin mencubanya......jom kita tenguk resepinya........



AYAM MASAK HITAM MANIS KISMIS

Bahan-bahannya :

1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 16 ketul
1/4 cawan kicap pekat
2 sudu besar kicap lemak manis (MA guna kicap Jalen)
12 biji bawang merah - dihiris halus
8 biji cili padi - diketuk
sekeping asam gelugur

Bahan Rempah Kering:

1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil ketumbar

Bahan-bahan kisar :

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering - dibuang biji & direbuskan sebentar supaya lembut utk diblander
1" halia
1/4 cawan kismis hitam (MA guna kismis biasa je)
( kalau tak mahu guna kismis boleh digantikan dengan gula merah)

Bahan Rempah tumis :

1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara Membuatnya :
  1. Sangaikan bahan rempah kering terlebih dahulu. Sejukkan & kisar hingga halus.
  2. Panaskan 2 senduk minyak, masukkan bawang merah yang dihiris, goreng hingga keperangan menjadi bawang goreng. Angkat & ketepikan.
  3. Kemudian gorengkan ayam separuh masak dengan menggunakan minyak yang sama. Ketepikan ayam yang telah bergoreng tadi.
  4. Dengan minyak yang sama juga, tinggalkan 1 senduk sahaja, masukkan bahan rempah tumis & gorengkan hingga wangi. Masukkan bahan kisar - kacau sebatikan & biarkan 3 minit.
  5. Masukkan bahan rempah kering & gaul sebati - biarkan 5 minit dengan api yang kecil (tambah sedikit air jika perlu).
  6. Masukkan ayam, asam gelugur, kicap pekat & lemak manis serta cili padi. Kacau hingga sebati & kuah agak pekat.
  7. Rasakan manis masinnya, tambahkan gula/garam jika perlu.
  8. Bila kuah dah agak kering, masukkan bawang goreng. Gaul sebati sebelum ditutup api.
* Penggunaan bawang goreng dalam resepi nie membuatkan masakkan ini menjadi sedappp...
   Tapi tak digalakkan guna bawang goreng yang segera tu ye.....



Ayam Masak Hitam Manis Kismis nie MA gandingkan
dengan Nasi Ketumbar
Alhamdulillah gandingan yang serasi
Jelatah timun pasti tak boleh 
di tinggalkan....kerana dialah 
pembuka selera.... 


Saturday, August 17, 2013

NASI KETUMBAR - FAVOURITE SIBONGSU


Salam Syawal untuk semua....
Kali nie MA n3kan resepi nasi ketumbar, tentunya dah ramai bloggers yang telah pun mencuba nasi ketumbar nie.....
MA sekeluarga pun suka dengan aroma nasi nie.... kerap juga ada siaran ulangan nya....he3x
Nasi ketumbar nie MA masakkan untuk makan tengahari semalam, tapi baru hari nie kesempatan untul entry......
Nasi nie mudah dibuat, bahan-bahannya pun simple saja.....yang penting mesti ada daun ketumbar ye.....
Harum semerbak bau daun ketumbarnya, membuka selera......
Kalau MA buat nasi nie, pasti My hubby & sibongsu bertambah-tambah makan nasinya....pasti tak cukup sepinggan. Selalunya nasi ketumbar nie MA gandingkan dengan ayam masak kerutuk & jelatah timun je.....
Tapi kali ini MA tukarkan pula masakkan ayamnya......next time bila buat lagi MA nak cuba pula gandingkan dengan ayam masak merah berempah seperti K.Nor secubit garam lakukan.
MA nie selalunya kalau nak masak terpaksalah gunakan ayam je....sbb daging, huhuhu... My hubby tak boleh makan, biasalah orang gout.
Okeyle jom kita tenguk resepinya........  



NASI KETUMBAR
Resepi : Q'ein @ Myresipi
Sumber : Secubit Garam

Bahan-bahannya :

500g beras (MA guna beras basmathi Jasmine King)
3 sudu besar mentega/minyak sapi (MA guna minyak sapi)
Sedikit minyak
1 biji bawang besar (dimayang halus)
3 batang daun ketumbar (blander halus)
Sedikit garam
Pewarna hijau
1 kiub ayam (MA guna Maggi Concentrated Chicken Stock)

Cara-caranya:
  1. Basuh beras & toskan.
  2. Cairkan mentega/minyak sapi bersama sedikit minyak.
  3. Masukkan bawang & goreng hingga wangi. Masukkan juga kiub ayam/Maggi Concentrated Chicken Stock.
  4. Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah diblanderkan tadi & secubit garam.
  5. Masukkan air & masak saperti nasi biasa (air - MA masukkan 500ml, sama dengan sukatan beras).
  6. Bila nasi sudah kering, buatkan beberapa lubang & titiskan pewarna hijau.
  7. Tunggu nasi betul-betul masak & gemburkan sebelum dihidangkan.
*   Daun ketumbar yang diblend tak perlu ditapis, kalau ditapis akan mengurangkan aroma
     daun ketumbar dalam nasi.



Serious sedap nasi nie!!...kami sekeluarga suka sangat!!!
Sentiasa ada siaran ulangan....
Selalunya MA gandingkan nasi ini dengan
ayam masak kerutuk, tapi kali ini MA
gandingkan dengan
ayam masak hitam manis kismis
& yang pastinya jelatah timun tak boleh ditinggalkan.



Friday, August 16, 2013

WAT TAN HO - Chineese Food.....SIMPLE & EASY


Salam sejahtera....
Beberapa hari yang lalu MA ada buatkan Wat Tan Ho.....prepare untuk tetamu yang emergency datang beraya ke rumah.....
Ye le ....takkan biarkan tetamu menjamu selera dengan biskut je......
Wat Tan Ho nie senang saja membuatnya ......simple je, jadi MA sediakanlah bahan-bahannya simpan dalam peti ais, jika ada tetamu datang MA masakkan je Wat Tan Ho nie......makan panas-panas.......sedapppp
Rata-rata tetamu memuji di atas kesedapan Wat Tan Ho nie.......siap minta resepi lagiiii
Resepi Wat Tan Ho nie dah lama MA simpan dan selalu membuatnya......
Resepi asal MA dapat daripada Myresipi.com, penyumbangnya che'iza....terima kasih pada beliau di atas resepi yang simple & sedap nie.
Wbp resepi asalnya MA dah olah mengikut citarasa MA......
Kalau dihari-hari biasa, MA buatkan Wat Tan Ho nie, sepinggan- sepinggan, tapi bila hari raya nie memandangkan tetamu datang beramai-ramai....jadi MA buatkan Wat Tan Ho nie banyak-banyak sekali & kuahnya di asingkan......
Jika tetamu nak makan....mereka ambil sendiri kuey teownya & masukkan sendiri kuahnya.......
Wan Tan Ho nie memang sedap kalau di makan panas-panas.......Oleh yang demikian MA buatkan Wan Tan Ho nie semasa tetamu dah sampai & berada di rumah........  
Buatnya tak lah susah & lama sangat.......
Yang pasti bahan-bahannya mestilah di preparekan dulu.......
Okey le bagi anda yang ingin mencuba buat Wat Tan Ho nie.......jom kita  tengok resepinya....


WAT TAN HO
Sumber : MyResepi - che'iza


Bahan-bahannya:

Untuk Kuey Teow

300g kuey teow (MA guna kuey teow sup - Kuey Teow halus)
2 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
Sedikit serbuk lada sulah/ lada hitam
5 biji cili padi- diketuk (MA tambah)

Untuk Kuah

6 ekor udang - sederhana besar
Beberapa hirisan daging (MA guna isi ayam)
3 ekor sotong - sederhana besar (MA tambah)
1 biji baby jagung
3 helai daun sawi
Sedikit lobak merah
2 ulas bawang putih - diketuk
3 hirisan halia - dihiris halus
5 biji cili padi - diketuk (MA tambah)
Sedikit lada sulah/lada hitam
1sudu kecil serbuk pati ayam (MA guna 1 sb Maggi Concentrated Chicken Stock)
500ml air/ lebih kurang 3 cawan
Garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 biji telur

Cara-caranya :
  1. UNTUK KUEY TEOW : Tumis bawang putih & cili padi hingga kekuningan. Masukkan kuey teow, kicap pekat, kicap manis & sos tiram gaul rata. Masukkan lada sulah/ lada hitam gaul sebatikan. Siap angkat kuey teow & letakkan dalam 2 pinggan - ketepikan.
    2.  UNTUK KUAHNYA : Tumis bawang putih & halia hingga kekuningan, masukkan air.
         Biar mendidih, masukkan daging, masukkan pati ayam & lada sulah/ lada hitam. 
         Masukkan pula udang, sawi, lobak & putik jagung. Bubuh garam sedikit & rasalah 
         mengikut citarasa kita.   
         (CARA MA : Tumiskan bawang putih, cili padi & halia hingga kekuningan, masukkan
         isi ayam, sotong & udang, serta lobak merah, gorengkan sebentar kemudian baru di 
         bubuhkan air. Masukkan Chicken Stock & lada sulah/ lada hitam. Biarkan mendidih,
         baru  dimasukkan sawi & putik jagung. Bubuh garam sedikit & sesuaikan rasanya.)

    3.  Bila kuah sudah mendidih masukkan tepung jagung yang telah dicampurkan dengan 
         sedikit air tadi. Kacau sebatikan, jangan terlalu pekat sangat. Kemudian 
         pecahkan telur kedalam kuali tadi,& kacau cepat-cepat, biar telur hancur. 
         Kejap je....siap & tuangkan kuah pada kuey teow yang telah tersedia tadi. 
         Makan panas-panas.....sedappp



Wat Tan Ho dah tersedia untuk di makan
Makan panas-panas ye....baru le 
terangkat
Sedapppnya tak terkata...

Thursday, August 15, 2013

TETAMU DI HARIRAYA 2013

Assalamualaikum....salam hariraya untuk semua, rasanya mood raya masih menebal lagi.....
Yele....raya sebulan kan kan kan...
Bagi yang masih belum memulakan puasa 6.....cepat-cepat lah menunaikannya....
MA pun masih belum lagi melaksanakannya......masih mencari hari yang sesuai....almaklum nak tunggu anak menantu balik dulu....
InsyaAllah mungkin diminggu depan bolehlah memulakannya......semoga Allah memakbulkan. Aminnn....
Dibawah nie, MA letakkan gambar kenangan sebahagian daripada tetamu yang datang berhariraya di rumah MA. Just untuk tatapan & kenangan MA dimasa terluang nanti......  Bagi tetamu yang tak di sertakan gambarnya....maafle, hanya tetamu ini je yang berkesempatan di ambil gambarnya.....yang lain nya tu, terlupa nak snap gambar. Kadang-kadang tu biasalah, dalam keadaan bz semuanya boleh lupa.....huhuhu
Wbp terima kasih le pada tetamu yang sudi menceriakan suasana berhari raya dirumah MA.....
Jangan kecil hati ye... bagi tetamu yang gambarnya tak ada........
Mari kita layan gambar-gambar nie, just untuk cuci mata........


Ini gambar keluarga menantu MA....yang datang beraya 
disebelah malamnya.....



Gambar Sham, Eda & Kak Yong
yang tengah menjamu selera...
Okey ke nasi tomato mama tu.....




Puding roti bersos, puding milo oreo, apam polkadot &
Kek cokelat.....
Untuk pencuci mulut.... 
Makan jangan tak makan...


Makanan yang MA letakkan di meja buffet je.....
Supaya senang tetamu melayan diri...
Raya tahun nie MA just buat nasi tomato, dalca, 
ayam masak merah, jelatah timun & nenas, 
lemang , rendang ayam,
nasi impit & sambal kacang...

Hai...temenung memanjang dik....
Temenung kekenyangan atau kelaparan.....???
Makanan di atas meja makan pun ada diletakkan
juga.....senang kan....tak payah bangun lagi 
kalau nak menambah.....
Jangan malu-malu nak makan ye....


Ini pula gambar adik- adik MA yang datang beraya
kerumah MA di pagi raya pertama.....
Riuh rendah jadinya....seronokkk