CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, March 24, 2017

KEK BROWNISE KEDUT



Assalamualaikum....dah lama menyepikan diri, hari niee MA cuba bersiaran kembali, terlalu banyak perkara yg nak diuruskan....
Wbp blog yg menjadi kesayangan MA ini tetap setia menanti....
Terima kasih juga pada followers yg setia mengikuti blog MA ...walau pun tuan rumahnya membisu seribu bahasa....
Untuk pembukaan bagi tahun 2017 nie MA mulakan ngan resipi kegemaran MA & keluarga....selalu jgk MA membuatnya tp tak berkesempatan untuk mengabdikan diblog ini...
Resipi ini adalah resipi asal drp resipi fb Azlina Ina, tapi telah MA olah dengan cara MA tersendiri.
Semoga resipi ini memberi kepuasan pd anda yg setia melayari blog MA.

KEK BROWNISE KEDUT
Resipi asal : Azlina Ina
Olahan drp : MA

Bahan2 :
        300g coklat masak   >   satukan kedua2nya & cairkan
        125g mentega (buttercup) > dgn double boil
                                                      sehingga cair -----(A)
                                                            
        116g tepung sulferfine    >
        1 sudu teh b.powder... (+kan jika guna
         tepung gandum biasa) >----(B)
                                                   
        3 biji telur (MA guna gred B)   > campurkan ketiga2
                                                                               whisk hingga
        150g gula mrah halus ( brown sugar) > berbuih & sebati

        1 sudu teh vanilla  >  ------(C)  

Cara Membuatnya :
  1. Mula2 sediakan semua bahan2 untuk membuat kek brownise kedut.
  2. Sediakan juga bekas 10"×10" dan lapekkan dengan kertas & sapukan dengan sedikit mentega, ketepikan. 
  3. Panaskan oven dgn suhu 160'C.
  4. Sediakan adunan (C),   whisk sehingga berbuih sehingga sebati.
  5. Masukkan bancuhan (A) yg panas kedlm bancuhan (C), kacau sebatikan.
  6. Masukkan sedikit2 bahan (B), kacau perlahan sehingga sebati & elok adunannya.
  7. Tuangkan semua adunan tersebut dlm bekas acuan yg telah disediakan tadi.
  8. Bakar dgn suhu 160'C selama 20 minit, kemudian naikkan suhu 170'C & teruskan membakar brownise selama 10 - 15 minit lagi.
  9. Test dgn lidi brownise tersebut samaada sudah masak atau belum. Sekiranya lidi yg dijolokkan kedlm brownise x melekat, itu tandanya brownise dah elok masak.
  10. Tutupkan api oven, bukakan pintu oven & biarkan brownise selama 10minit dlm oven dulu.
  11. Keluarkan drp oven sejukkan brownise, potong ikut kesesuaian masing2.
  12. Boleh lerr hias diatas brownise dgn coklat & sebagai hiasan lain seperti kekacang & buah2an strowbery dll.
  13. Selamat mencuba....sila bg feedback, t.kasih.   











               
       




No comments:

Post a Comment