Bismillah pembuka bicara....
Salam ceria dan selamat petang pada anda yang sudi bertandang keblog MA nie.....
Petang nie MA updatekan Biskut Lidah Kucing Coklat Badam (dalam bahasa Indonesia pula dipanggil Kattetong Almond Chocolate).....Resipi nie MA rujuk dari Buku Indonesia Cookies yang dah lama sekali MA miliki, tapi tak pernah pun mahu mencubanya.....hehehe
Biasalah MA nie hobby suka menyimpan buku-buku masakkan.....banyak sekali buku masakkan dalam simpanan MA.....ada yang resipinya MA telah pun mencuba dan menjadi masakkan faviorite famili dan ada juga sehingga sekarang resipinya belum pernah dicuba.....huhuhu
Tenguk mood MA.....terkadang tu...dok tak duduk teringat dan teringin sekali nak mencubanya.....saperti juga dengan resipi nie.......
Sebenarnya MA terlalu lah malas nak mengupdatekan resipi nie buat masa sekarang.....
Tapi oleh kerana kasihankan sahabat FB yang dok teringin nak menikmati biskut nie....jadinya MA usahakan jugalah dipetang nie untuk n3kan resipinya.......semoga temanku nun yang berada jauh di Miri berpuas hati........Lepas nie...buat jangan tak buat yerrr.......
Biskut nie MA dah tayangkan pun di FB MA tengahari tadi...... selepas selesai memasaknya.....
Biskut nie memang sedappp......crispy sekali...SiBongsu asyikkan mengulang jerr.... dah nak habis pun biskutnya.....Nampak gayanya kalau rajin...besok pasti kene buat lagi nie......
Okeylah...apa yang kita tunggu lagi.....mai kita tenguk resipinya.........
KATTETONG ALMOND CHOCOLATE
(Biskut Lidah Kucing Coklat Badam)
Sumber : Buku Indonesian Cookies
Oleh : MA
Bahan-bahanya :
A
- 150g mentega
- 100g majerin
- 250g gula icing
- 1 sudu teh essen vanilla
B
- 210g putih telur (dipukul) - lebih kurang 6 biji telur gred A
C
- 210g tepung gandum* - MA guna tepung biskut (Red Rose Flour)
- 40g serbuk koko*(*dicampur dan diayak)
D
- Badam keping
Cara Membuatnya :
- Campurkan bahan A dan gaul hingga sebati. Masukkan bahan B dan pukul hingga lembut.
- Masukkan bahan C dan gaul hingga sebati betul.
- Masukkan adunan kedalam pipping bag yang telah dipasangkan dengan nozel bulat dan picitkan secara memanjang berukuran 4-5cm panjang, keatas dulang yang telah bersapu minyak.
- Hiaskan dengan bahan D.
- bakar dengan kepanasan 150"c selama 25 minit. ( MA bakar denagn api bawah 160'C dan api atas dengan 180"C) - kepanasan oven terpulang dengan kesuaian oven anda...jadi kenalilah oven anda sendiri.
Bancuhan dimasukkan kedalam pipping bag
yang telah dibubuh nozel bulat dan picitkan
secara memanjang berukuran 4-5cm
Adunan yang dipaip di hias dengan kepingan badam
Kattetong Almont Chocolate
Biskut Lidah Kucing Coklat Badam
dah pun siap.....
Mai kita dok pakat....cuba membuatnya
Jangan risauuu
Sedapppp.... pasti berbaloiii
No comments:
Post a Comment